Mainos

Italiassa laaja sähkökatkos

Laaja sähkökatko pimensi melkein koko Italian aamuyöllä. Tunteja kestänyt sähkökatko johtui Ranskasta tulevan sähkön jakeluhäiriöstä. Ranskalaisyhtiön mukaan jakelussa on oli pieni häiriö, mutta Italian sähkökatko johtui yhtiön mukaan kuitenkin italialaisten eikä ranskalaisten virheestä.

.Laaja sähkökatko pimensi valtaosan Italiaa varhain tänään. Sähkön jakelu jatkui normaalisti vain Sardinian saarella. Puoliltapäivin sähköt olivat palanneet jo Pohjois- ja Etelä-Italiaan, ja katkoksia oli vain maan keskiosissa. Viranomaiset vakuuttivat sähkönsaannin palautuvan normaaliksi muuallakin Italiassa iltapäivän kuluessa.

Katkos aiheutti kaaoksen mm. junaliikenteessä, kun tuhansia matkustajia jäi loukkuun juniin. Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään kodeissaan, ja poliisit määrättiin hälytysvalmiuteen eri puolilla maata. Vakavia välikohtauksia ei kuitenkaan tiedetä sattuneen.

Italian pääkaupungissa Roomassa juhlittiin lauantaina ja sunnuntain välillä ensimmäistä "Valkoista yötä" eli koko kaupungin kattavaa valtavaa kulttuuritapahtumaa. Tapahtuman vuoksi yön ajan ilmaiseksi käytössä ollut julkinen liikenne pysähtyi täysin.

Puhelinliikenne toimi normaalisti, mutta ihmisiä kehotettiin käyttämään puhelinta vain välttämättömissä tapauksissa, jottei verkko ylikuormittuisi.

Eri puolilla maailmaa on ollut puolentoista kuukauden kuluessa useita laajoja sähkökatkoksia. Etelä-Ruotsi ja osa Tanskaa pimenivät viime viikon tiistaina. Helsingissäkin oli 40 minuuttia kestänyt laaja katkos lauantaina 20. elokuuta. Pohjois-Amerikassa taas oli elokuun puolivälissä useihin osavaltioihin ja Kanadaan ulottunut sähkökatkos. Italian pääministeri Silvio Berlusconi vakuutti Pohjois-Amerikan katkoksen jälkeen, että vastaavaa ei voisi ikinä sattua Italiassa.

Ranskan sähkönjakeluyhtiö: Italialaisten oma vika


Ranskan sähkönjakeluyhtiö RTE ilmoitti, että Italian sähkökatkos ei ole RTE:n vika, vaan italialaiset voivat syyttää katkoksesta itseään.

- Kiistämme virallisesti, että sähkökatkos olisi lähtöisin Ranskasta, sanoi RTE:n tiedottaja Pariisissa.

Aiemmin RTE oli ilmoittanut, että sähkö siirto kahta Ranskasta Italiaan kulkevaa korkeajännitejohtoa myöten katkesi hetkeksi. Syynä oli RTE:n mukaan ilmeisesti ukonilma.

- Jakelu olisi voitu palauttaa heti, jos linja olisi kytketty uudelleen Italian puolella. Sähköä oli saatavilla Italiassa. Emme tiedä, mikseivät he käyttäneet sitä, RTE tiedottaja selitti.

-Kun sattuu salamanisku, sulkeutuu korkeajännitejohto automaattisesti ylikuormituksen välttämiseksi. Sitten se palautuu käyttöön automaattisesti. Tämä voi tapahtua hyvin nopeasti - muutamassa millisekunnissa, tiedottaja sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.