Mainos

Isis valtasi muinaisen kaupungin

Äärijärjestö Isis on vallannut koko muinaisen Palmyran kaupungin, sanoo kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin edustaja.

Syyrian joukot ovat hänen mukaansa vetäytyneet Palmyrasta ja sen ympäristöstä.

Palmyran rauniokaupungilla on ikää parituhatta vuotta. Syyrian viranomaiset ovat kuljettaneet Palmyrasta turvaan satoja patsaita ja muita esineitä, mutta monet muinaismuistoista ovat liian suuria siirrettäviksi.

Helsingin yliopiston arkeologian professori Mika Lavento sanoo, että kaikkia Palmyran alueella olevia muinaisaarteita ei ole edes tutkittu. Näkyvimpiä ovat parintuhannen vuoden ikäiset roomalaisajan rauniot.

– Alueen asutusjatkumo on kuitenkin 10 000 vuotta, ehkä pidempikin.

Ääri-islamilaisten taistelijoiden pelätään tuhoavan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita esineitä ja raunioita. Isis-taistelijat ovat aiemmin tuhonneet muinaismuistoja muun muassa Irakissa.

Myös Tadmur-nimellä tunnettu Palmyra sijaitsee nykyaikaisen kaupungin kupeessa. Isis on ilmeisesti vallannut miltei koko kaupungin. Valtaus on merkittävä voitto Isisille, koska se on nyt ensi kertaa saanut hallintaansa kaupungin suoraan presidentti Bashar al-Assadia tukevilta joukoilta.

Syyrian televisio kertoi myöhään eilen hallituksen joukkojen vetäytyneen kaupungista. Television mukaan suurin osa siviileistä ehdittiin evakuoida.

Isisin sanotaan nyt pitävän hallussaan yli puolta Syyriasta. Sen hallussa olevat alueet ovat pääosin harvaan asuttuja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.