Mainos

Irak varautuu Saddamin teloituksen vuosipäivään

Saddam Husseinin teloituksesta tulee huomenna kuluneeksi tasan vuosi. Irakin turvallisuusjoukot ovat täydessä valmiustilassa mahdollisten levottomuuksien kitkemiseksi.

Irakin turvallisuusjoukot on määrätty täyteen valmiustilaan maan entisen johtajan Saddam Husseinin teloituksen vuosipäivän aattona. Sisäministeriö pelkää, että levottomuuksia puhkeaa erityisesti Saddamin kotiseudulla ja sunnivähemmistön asuttamilla alueilla.

Saddamille uskollisten ryhmien odotettiin kokoontuvan Awjan kylään, missä entinen diktaattori syntyi ja minne hänet on myös haudattu. Liikehdintään oli varauduttu myös läheisessä Tikritin kaupungissa ja sunnialueilla pääkaupungista Bagdadista pohjoiseen ja länteen.

- Aivan varmasti löytyy ihmisiä, jotka tukivat häntä. Osa hänelle uskollisista on yhä jäljellä, sanoi sisäministeriön edustaja Abdul Karim Khalaf.

- Turvallisuusjoukkomme ovat varuillaan tällaisten tilanteiden varalta. Jos näemme rikollisia yrityksiä vahingoittaa kanssaihmisiämme, varotoimenpiteiden on tarkoitus tehdä nämä aikeet tyhjiksi, hän lisäsi.

Saddam Hussein hirtettiin 30. joulukuuta viime vuonna, kolme vuotta sen jälkeen kun hänet löydettiin piileskelemästä maakuopassa lähellä Tikritin kaupunkia. Läheiseen Dawrin maaseutukaupunkiin julistettiin tänään ulkonaliikkumiskielto levottomuuksien varalta.

Erityistuomioistuin langetti Husseinille kuolemantuomion rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Monet Husseinin läheisistä avustajista ja liittolaisista on entisen esimiehensä tavoin teloitettu, heidän joukossaan entinen varapresidentti Taha Jassin Ramadan ja pelätyn tiedustelupalvelun Muhabaratin johtaja, Saddamin velipuoli Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti.

Sen sijaan Kemikaali-Alina tunnetun Ali Hassan al-Majidin ja kahden muun pääsyytetyn kuolemantuomioita ei ole vieläkään pantu täytäntöön. Viivytysten taustalla on ollut milloin islamilaisten pyhä paastokuukausi ramadan, milloin kiistat erityistuomioistuimen tuomiovallasta.

Yhdysvaltain varaulkoministeri John Negroponte sanoi vieraillessaan viime kuussa Bagdadissa, että tuomitut pysyvät amerikkalaisjoukkojen hallussa, kunnes kiistat on ratkaistu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.