Mainos

Irak kiinnostaa suomalaisyrityksiä

Irakissa pidetään parhaillaan kansainvälisiä messuja, joille osallistuu toista tuhatta yritystä lähes 50 maasta. Tapahtuma on tärkeä Irakille. Esillä on tuotteita öljytuotannosta autoihin ja terveydenhoitoon.

Ulkomaisille firmoille Irak on liian suuri potentiaalinen kauppakumppani ja markkina-alue unohdettavaksi, sodanuhasta huolimatta. Messuilla on mukana myös joukko suomalaisyrityksiä. Irakissa periaatteessa riittää töitä.

- Irakissa on puute kaikesta, kuten terveydenhoidosta, sähköstä, voimansiirrosta. Kaikesta on pulaa, kuvailee MET:in suomalaisryhmän johtaja, projetkipäällikkö Kari Norkomaa.

Suomen kauppa Irakin kanssa hiipui 90-luvun alussa. Nyt sitä yritetään elvyttää YK:n säännösten sallimissa puitteissa.

Suomalaiset ovat tehneet ainakin yhden sopimuksen. Yritys sai erikoisluvan tehdä kauppoja suoraan suomalaisena yrityksenä, eikä muiden maiden kautta, mikä on suomalaisten normaali toimintatapa. Mm. terveyhoitoalan laitteita valmistava suomalaisyritys aikoo tuoda tänne syöpädiagnostiikka-laitteita. Niille on kysyntää.

- Tällä kansakunnalla noin 90 prosentilla on helikobakteeri, joka aiheuttaa infektioita ja mahasyöpää, sanoo Biohitin vientijohtaja Marko Salonen.

Suomalaiset saivat matkalleen tukea kauppa- ja teollisuusministeriöltä, mutta liike-elämä toivoo, että valtio tulisi vielä enemmän vastaan. Toiveena on, että Bagdadissa olevaan lähetystöön lähetettäisiin edes yksi alemman tason virkamies, kuten esimerkiksi Itävalta on tehnyt.

- Meillä on toive, että täällä olisi ainakin yksi diplomaattistatuksella oleva henkilö tai ainakin kävisi välillä näyttäytymässä, kertoo Schauman Wood Oy:n aluemarkkinointipäällikkö Sten - Christian Schauman.

Bisnesmaailma odottaa nyt maailmanpolitiikan liikkeitä. Monet puhuvat ensi keväästä mullistuksena Irakin markkinoilla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.