Mainos

Intiassa kaikkien aikojen sähkökatko – energia-ala on sekava ongelmavyyhti

Nauru raikui Intian parlamentissa viime toukokuussa, kun valot sammuivat energiaministeri Sushilkumar Shiden noustua puhujakorokkeelle.

Viimeistään tällä viikolla hymyt hyytyivät. Pohjois-Intiassa sattuneet kaksi perättäistä verkkovikaa menivät heti historiankirjoihin: koskaan aiemmin ei sähkökatko ole koetellut kerralla liki 700:aa miljoonaa ihmistä.

Keskushallinto syytti tapahtuneesta liikaa sähköä rohmunneita osavaltioita, toiset arvelivat kulutuspiikin johtuneen kastelusta ja ilmastoinnista.

Ongelman tarkka syy ei selviä ehkä koskaan, mutta jonkinlaisesta ketjureaktiosta oli todennäköisesti kysymys. Varmaa sen sijaan on, että maailman toiseksi väekkäimmän valtion sähköntuotannossa on jakeluverkon lisäksi useita pullonkauloja.

Energian kysynnän kasvaminen tarjontaa suuremmaksi ei ole jäänyt Intian johtajilta huomaamatta. Sähkön tuotantokapasiteettia on lisätty viiden vuoden aikana 35 prosenttia, mutta sekään ei tahdo riittää.

– Me juoksemme, mutta oravanpyörä on vieläkin nopeampi, kuvailee Kameswara Rao PricewaterhousCoopers-konsuttiyhtiöstä.

Ongelmat eivät lopu siihen.

Liian vähän hiiltä

Ensimmäinen pulma löytyy voimalaitoksista, jotka toimivat aliteholla kun niille ei riitä polttoainetta.

Valtiollinen hiiliyhtiö ei saa tuotetuksi riittävästi hiiltä, tai sitten ei ole tarpeeksi rautateitä, joita pitkin hiili saataisiin kuljetettua kaivoksista ja satamista. Useissa hiilivoimaloissa on polttoainetta varastossa alla viikon tarpeeseen, mitä pidetään jo kriittisenä tilanteena.

Eteläiseen Andrah Pradeshin osavaltioon rakennettu maakaasuvoimala ei ole päässyt kaasun puutteessa edes käynnistymään.

Jos sähköä saadaankin tuotetuksi, kolmasosa siitä häviää vanhentuneessa verkossa matkalla kuluttajalle – ellei verkko sitten kaadu kokonaan.

Liian halpaa sähköä

Ehkä suurin ongelma ovat kuitenkin huonossa kunnossa olevat velkaiset sähköyhtiöt. Yhtiöitä rasittavat kuluttajilta perittävän sähkön liian alhainen hinta sekä sähkön laajamittainen varastaminen.

– Tuotantokapasiteetti saa rahoitusta vain, jos rahoittajat voivat luottaa siihen, että tuottajat myyvät sähköä jakelijoille, jotka kykenevät maksamaan siitä, kuvaili Montek Singh Ahlluwalia Intian suunnittelukomissiosta.

Sähkön hintaa Intiassa vääristää myös kulutuksen julkinen tukeminen monen muun kehitysmaan tapaan.

Maailman suurin demokratia on kuitenkin vastakohtaisuuksien maa. Niinpä huomattavaa osaa intialaisista eivät sähkökatkot hetkauta: väestöstä noin kolmasosa elää köyhyysrajan alapuolella eikä samansuuruisella ihmisjoukolla ole koskaan sähköjä ollutkaan.

Jos kaikkiin maaseudun pikkukyliin vedetään piuhat, saavat johtajat miettiä jälleen uusia keinoja sähköntuotannon ja -jakelun turvaamiseksi.

Energiaministeri Shidelle asia ei enää kuulu, sillä hänen nostettiin massiivisten sähkökatkojen keskellä Intian sisäministeriksi. Entä miten Shiden katsoi suoriutuneensa päättyneestä pestistään?

– Erinomaisesti.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.