Mainos

Intia tehnyt ydinkokeita

Intia on tehnyt kolme maanalaista ydinkoetta, ilmoitti Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee tänään. Rajasthanin osavaltiossa tehdyt kokeet eivät ole nostaneet ilmakehän radioaktiivisuutta, pääministeri sanoi. Edellisen ydinkokeensa Intia ilmoitti tehneensä 1974. Kokeet tehtiin silloin Pokhranin koealueella Rajasthanissa.

Vajpayeen hallitus ilmoitti hallitusohjelmassaan maaliskuussa, että Intia varaa itselleen oikeuden ryhtyä valmistamaan ydinaseita. Intia ja sen naapurimaa Pakistan ovat ns. kynnysvaltioita, joilla uskotaan joko jo olevan ydinaseita tai valmiuden valmistaa sellaisia nopeasti. Intia ja Pakistan ovat käyneet keskenään kolme sotaa itsenäistyttyään vuonna 1947.

Pakistan ilmoitti kuukausi sitten, että se oli tehnyt onnistuneen kokeen 1 500 kilometrin kantomatkan Ghauri-ohjuksella. Yhdysvallat on vedonnut sekä Intiaan että Pakistaniin, jotta maat hillitsisivät asevarusteluaan.

Vajpayee johtaa 13 puolueen vähemmistöhallitusta, jonka suurin ryhmä on oikeistolainen hindupuolue BJP. Puolue on julistanut tarkistavansa Intian ydinasepolitiikkaa. Intia on kieltäytynyt allekirjoittamasta vuoden 1996 kansainvälistä ydinkoekieltosopimusta.

Pakistan ei heti Intian ilmoituksen jälkeen esittänyt virallista kommenttia kokeista. Pakistanin tiedustelupalvelun entinen päällikkö Hamid Gul sanoi kuitenkin, että Pakistanin on nyt osoitettava pystyvänsä valmistamaan ydinaseita.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.