Indonesiassa jälleen maanjäristys

Voimakkaiden maanjäristysten sarja on ravisuttanut Indonesiaa eilisestä saakka. Edellinen järistys koetteli Sumatran ja Sulawesin saaria varhain aamulla.

Voimakkaat jälkijäristykset on puistatelleet Indonesiaa. Maassa annettiin järistysten vuoksi useita tsunamivaroituksia, jotka kaikki lopulta peruttiin.

Japanin ilmatieteen laitos antoi varhain aamulla Suomen aikaa tsunamivaroituksen Indonesiaan, Australiaan, Intiaan ja Sri Lankaan, kun Sumatran saarta oli ravistellut jälkijäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,7 Richterin asteikolla. Pian sen jälkeen saari vapisi vielä 6,7 voimaisen järistyksen kourissa.

Kolmas jälkijäristys oli voimakkuudeltaan 6,4 Richterin asteikolla ja myöhemmin illalla puolestaan järistyksen voimakkuus oli 6,8.

Sumatran edustalla sattui eilen voimakas maanjäristys, jonka voimakkuus oli 8,4. Järistystä seurasi sen jälkeen pitkälti yli 20 jälkijäristystä. Tutkijoiden mukaan maa järisee vielä jatkossakin.

Alustavien tietojen mukaan järistyksissä kuoli kymmenkunta ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Rakennuksia sortui noin 800. Tuhot näyttävät kuitenkin rajoittuneen Bengkulun kaupunkiin ja sen ympäristöön Länsi-Sumatralla. Noin 75 kilometrin päässä Bengkulusta sijaitsevassa Serangain kylässä oli myös jonkin verran vahinkoja. Aivan kaikkia alueita ei kuitenkaan ole vielä saavutettu tuhojen kartoittamiseksi.

Apua luvassa tarvittaessa

YK:n arviointiryhmän mukaan tuhot jäivät paljon pelättyä pienemmiksi. -Alustava arviomme on, että maan hallitus selviää omin avuin. Ryhmämme on kuitenkin edelleen valmiudessa, mikäli tarvetta ilmenee, YK:n koordinointiryhmän Ochan edustaja Elizabeth Byrs sanoi.

Muutamat amerikkalaiset ja australialaiset avustusjärjestöt ovat jo lähettäneet Indonesiaan vähäisiä määriä katastrofiapua. Lisää apua on luvassa, kunhan tuhojen laajuus selviää.

Tutkijoiden mukaan Indonesia säästyi tappavalta tsunamilta, koska hyökyaalto suuntautui avomerelle.

-Maanjäristys oli varmasti riittävän voimakas ja tarpeeksi lähellä rannikkoa aiheuttaakseen tsunamin. Tässä tapauksessa maanjäristyksen aiheuttaneet mannerlaatat liikkuivat niin, että vesi syöksyi Sumatrasta poispäin. Nyt kävi aivan päinvastaisella tavalla kuin tapaninpäivänä vuonna 2004, selvitti seismologi Mike Turnbull Queenslandin yliopistosta.

Suomalaisia ei hädässä tuhoalueella

Maanjäristykset eivät tiettävästi ole surmanneet ulkomaalaisia.

- Acehissa on YK:n toimisto, joka on ollut mukana vuoden 2004 tsunamin tuhojen korjaamisessa. He lähettivät tuhopaikoille heti tapahtuman jälkeen ryhmän selvittämään mahdollisia tuhoja. Ulkomaalaisia ei ole heidän mukaansa kuollut ja tämän vahvistaa myös EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Portugali, selvitti lähetystöneuvos Stefan Lindström STT:lle puhelimitse Jakartasta tänään.

- Niissä taloissa, jotka ovat romahtaneet, on varmasti ollut ongelmia myös rakenteissa. Kun rakennetaan tällaiselle paikalle, pitäisi huomioida myös eristykset. Jos katsoo US Geological Surveyn kotisivuja, niin näkee, että siellä on viime viikkojen aikana tapahtunut yli 20 viiden richterin tai sitä voimakkaampaa maanjäristystä, Lindström jatkoi.

EU:n kokouksessa oli tänään kritisoitu kovin sanoin myös länsimaisen median - varsinkin BBC:n ja CNN:n - tiedottamista tapauksesta.

- Täällä alkoi eilen ramadan ja sen aiheuttamaa liikennekaaosta oli sitten kuvattu Jakartassa todeten, että ihmiset ovat menneet tsunamin vuoksi paniikkiin. Sehän on ihan sama kuin mentäisiin kuvaamaan Stockmannin Hullujen päivien alkamista ja todettaisiin, että täällä on nyt sitten paniikki, Lindström tuhahtaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat