Mainos

Ilotulitteet taivaalle vasta aattona

Poliisi muistuttaa, että ilotulitteita saa räjäytellä vasta aattona illansuussa. Silmävammoilta voi säästyä suojalaseja käyttämällä.

Ilotulitteita hankkineiden kannattaa nyt muistaa, että maltti on valttia. Väri-iloittelun saa nimittäin aloittaa vasta uudenvuodenaattona maanantaina.

Jo nyt hätäisimmät ovat kuitenkin paukutelleet ostoksiaan taivaalle eri puolilla maata. Poliisi kuitenkin muistuttaa, että h-hetki on vasta uudenvuodenaattoiltana kello 18. Lisäksi monilla paikkakunnilla räjäyttely on rajattu keskustan ulkopuolelle. Näin on laita esimerkiksi Lahdessa.

Virkavalta muistuttaa myös, että monia räjähteitä saavat pitää hallussaan vain yli 18-vuotiaat. Räjähdesäännösten rikkomisesta voi seurata sakkoja.

Tämän saivat tuta eilen kaksi 15-vuotiasta poikaa Lahden Mukkulassa, jossa he olivat räjäyttelemässä 18-vuoden ikää vaativia ilotulitteita. Pojat joutuvat menemään huoltajiensa kanssa poliisilaitokselle saamaan sakot räjähdesäännösten rikkomisesta.

Suojalasit joka iikalle

Ilotulitteiden yhteydessä on myös syytä käyttää suojalaseja, muistuttavat silmälääkärit. Palavat ilotulitteet voivat nimittäin aiheuttaa vammoja sekä niiden ampujille että lähellä oleville katsojille.

Uudenvuoden paukut ovat vuosittain aiheuttaneet pari-kolmekymmentä eriasteista silmävammaa. Viime vuonna kolmasosa loukkaantuneista oli alle 16-vuotiaita. Noin joka kolmannessa tapauksessa vahinko johtui siitä, että ilotulite lähti väärään suuntaan.

Omatekoisia räjähteitä ei kannata käyttää lainkaan, painottaa Jorvin silmätautien ylilääkäri Raimo Uusitalo. Ne aiheuttavat huomattavasti helpommin tapaturmia kuin kaupoissa myytävät Turvatekniikan keskuksen hyväksymät tuotteet.

Jos raketti tai muu räjähde osuu silmään, potilas tulee viedä terveyskeskukseen tai sairaalan ensiapuun. Silmävammaa ei pidä yrittää hoitaa omatoimisella ensiavulla eikä vammautuneeseen silmään saa koskea ennen hoitoon pääsyä.

Vakuutusyhtiöt puolestaan muistuttavat, että tapaturmat ja vahingot johtuvat useimmiten käyttövirheistä ja omatekoisista ilotuliteviritelmistä.

Vahingon kärsinyt voi saada korvausta tapaturmavakuutuksesta. Korvaus saatetaan kuitenkin evätä, jos vahingon on aiheuttanut laiminlyönti tai törkeä huolimattomuus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.