Mainos

Ilmatieteen laitos: Jymyhelteet koettelevat terveyttä

Huomenna alkava kova helle voi aiheuttaa riskiryhmille vakavia terveysongelmia, muistuttaa Ilmatieteen laitos. Laitos keskittyy pääasiassa säästä tiedottamiseen, mutta poikkeuksellisen hellejakson vuoksi varoitus katsottiin tarpeelliseksi.

Jo eilen uutisoitiin, että hellepotilaita on alkanut ilmaantua terveyskeskuksiin ja sairaaloihin. Eniten helle on koetellut heikkokuntoisia vanhuksia.

Maan etelä- ja keskiosaan leviää huomisesta alkaen erittäin lämmintä ilmaa etelästä. Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona lämpötila kohonnee laajalti yli 30 asteen.

-32 ja 33 astetta ovat hyvin yleisiä lämpötiloja maan etelä- ja keskiosissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

Tähänastisen kesän kovin paahde kestää ainakin keskiviikkoon asti. Bergmanin mielestä on mahdollista, että joillakin paikkakunnilla päästään lähelle kaikkien aikojen lämpötilaennätystä. Vuonna 1914 Turussa kirjattiin ylös 35,9 asteen helle.

- Kesällä 2003 oli viimeksi näin pitkä putki hellettä. Nyt on niin lämmintä ilmamassaa tulossa, että vähintään sen kesän ennätykset rikotaan, Bergman arvioi.

Myös yöt ovat lämpimiä. Lämpötilan ei odoteta laskevan alle 20 asteen missään vaiheessa vuorokautta.

Kosteus ja helle tietää tukalaa oloa

Lämpötilan ja kosteuden yhdessä aiheuttamaa helteen tukaluutta voi tarkastella Ilmatieteen laitoksen uudesta interaktiivisesta taulukosta.

Taulukko toimii samalla periaatteella kuin pakkasen purevuudesta kertovat taulukot. Mitä kosteampaa ja kuumempaa sitä tukalammaksi taulukko arvioi olon muuttuvan.

Esimerkiksi tavanomainen 40 prosentin kosteus yhdistettynä ensi viikon alun yli 30 asteen helteeseen tuntuu taulukon mukaan tukalalta. Olosuhteet vastaavat lähes 40 asteen hellettä.

- Vesistöjen lähellä ja rannikolla voi olla kosteampaa, mutta toisaalta siellä on yleensä viileämpää kuin sisämaassa. Toisin sanoen yhtä tukalaa on molemmissa paikoissa, Bergman punnitsee.

Jotta olo tuntuisi erittäin tukalalta, lämpötilan ei tarvitsisi hivuttautua kuin hieman ylöspäin, 34 asteeseen.

Alkuviikon öistä tulee taulukon mukaan epämukavia. Jos lämpötila pysyy ennustuksen mukaan 20 asteessa läpi yön ja kosteus on tavallinen 90 prosenttia, ilma tuntuu 25-asteiselta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.