Ilmanvaihto ja sisäilma matalaenergiatalossa

Joka Kodin Asuntomarkkinat on seurannut viime syksystä lähtien Kuopioon nousevien matalaenergiatalojen rakentamista. Olemme olleet mukana perustusten teosta lähtien. Nyt on vuorossa sarjan viimeinen osa, jossa käymme katsomassa talojen ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmän toteutusta. Nehän liittyvät tiiviisti toisiinsa ja niillä on lämmitysenergian kulutukseen aivan keskeinen vaikutus.

Ilmanvaihto on toteutettu ajan vaatimusten mukaisesti tulo-poistoilmanvaihtokoneella, jossa on lämmöntalteenottokennosto. Kennon avulla saadaan sisäilmasta poistuvasta lämmöstä talteen hiukan yli puolet.

Matalaenergiatalon tulee olla hyvin tiivis - lähes pullomainen, sanoo VTT:n erikoistutkija Juhani Laine:

"Vaippa tulee rakentaa niin tiiviiksi kuin mahdollista. Siitä saadaan sivutuotteena yksi muukin lisäetu: matalaenergiataloon syntyy automaattisesti erityisen hyvä sisäilmasto, koska siellä joudutaan vaihtamaan ilmaa normaalia enemmän. Muuten se lämpenisi liikaa!"

Sisäilman laatu on tärkeä paitsi viihtyvyyden, myös terveyden kannalta. Täällä talon jokaiseen huoneeseen tuodaan - ja niistä viedään - juuri oikea, suunnittelijan laskema määrä ilmaa. Ilmanvaihtoa ohjataan tuloilmaventtiileillä siten, että saadaan aikaan koko talon kattava raittiin ilman "huuhteluvaikutus". Venttiilit on sijoitettu oleskelutiloihin, makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. Poistoilmaventtiilit puolestaan ovat "likaisissa" tiloissa kuten keittiössä ja kodinhoitohuoneessa, pesuhuoneessa ja saunassa, vaatehuoneissa ja tuulikaapissa sekä wc-tiloissa.

Lämmitysjärjestelmäksi on valittu suora sähkölämmitys lattialämmityksellä. Ajatus tässä on se, että kun matalaenergiatalo kuluttaa joka tapauksessa vain vähän lämmitysenergiaa, voidaan säästää lämmitysjärjestelmän perustuskustannuksissa ja maksaa vastaavasti hiukan enemmän energiasta. Kokonaisuus pysyy optimitasolla. Ja lattialämmityshän puolestaan on mukava ihmiselle, jolla on tunnetusti termostaatti varpaissaan. Kun varpailla on mukavan lämmintä, on koko ihmisellä mukavan lämmin olo!

Matalaenergisen kivitalon miellyttävyyttä ylistää myös Lujabetoni Oy/Luja-kivitalon markkinointipäällikkö Kyösti Karhunen:

"Se eristää erittäin hyvin ja pitää talon miellyttävän tasalämpöisenä niin pakkasilla kuin helteillä. Se on paloturvallinen ja eristää lämmön lisäksi myös ääntä poikkeuksellisen hyvin. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna se on erittäin kustannustehokas asumismuoto, jossa päästään jopa yhteen kolmasosaan perinteisen pientalon energiankulutuksesta."

Kevään mittaan talojen sisustus tullaan viimeistelemään. Kun kesän lämpimät koittavat, aloitetaan vielä ulkoseinien viimeistely.

(JKA 31.3.2006)

Lue myös:

    Uusimmat