Ikuinen kääretorttu, likainen porkkana ja muita E-myyttejä

E-koodit ovat saaneet paholaisen maineen ja moni tarkka kuluttaja väistelee niitä kuin karppaaja valkoista vehnää. Koodikauhistelu on saanut netissä omituisiakin piirteitä, kun kuluttajia varoitellaan siitä, miten tietyt "puhtaina pidetyt" vihannekset sisältävät E-koodeja.

- Se on aivan käsittämätöntä. Kyse on aineista, joita vihanneksissa on luonnostaan, toteaa elintarvikkeiden turvallisuutta valvovan Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen.

E-koodattu aine ei siis tee porkkanasta likaista eikä E-numeron 101 antaminen riboflaviinille tarkoita, että se on porkkanassa ylimääräinen tai luonnoton. Saati että porkkanaa pitäisi sen vuoksi välttää.

- Moni näistä E-koodilla merkityistä aineistahan löytyy luonnostaan kasviksista tai vaikka lihasta, jossa on glutamiinihappoa. Sitruunassa taas on sitruunahappoa, Kanninen muistuttaa.

E ei yksin selitä tortun ikää

Pelottavat E-koodit nousivat taas esiin netissä ja lehtimediassa Vilppulan kääretortun tapauksen yhteydessä. Kuoreveden, Mäntän ja Vilppulan paikallislehdessä ihmeteltiin maanantaina valmistorttua, joka on säilynyt muuttumattomana jo viisi vuotta.

Kannisen mukaan säilyvyyden syihin on vaikea ottaa kantaa tuntematta tarkemmin tortun ainesosia ja säilytysolosuhteita. - Voi olla, että olosuhteetkaan eivät ole olleet suotuisat mikrobien kasvulle.

Kääretorttua säilyttäneen vilppulalaisen naisen mukaan tortussa on 13 eri E-koodillista ainetta. Kannisen mukaan koodien lukumäärästä ei voi suoraan päätellä lisäaineiden kokonaismäärää. Tuoteselosteessa aineet listataan niin että ensimmäisenä mainitaan se, mitä on määrällisesti eniten.

- Lainsäädäntö tietenkin säätelee sitä, miten paljon kutakin lisäainetta saa enimmillään tuotteessa olla. Ne aineet, jotka on arvioitu suurina määrinä haitallisiksi, sallitaan vain harvoissa elintarvikkeissa tai erittäin pieninä määrinä.

Lisäaineallergiat hyvin harvinaisia

Haitallisuutta ilmaistaan niin sanotun ADI-arvon avulla. Se tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä enimmäissaantia, jolle ihmisen on turvallista altistua. Osalle lisäaineista ei ole määritelty lainkaan ADI-arvoa, sillä niitä ei pidetä haitallisina suurinakaan määrinä.

- En kehota välttämään E-koodillisia lisäaineita mutta ylipäänsä on fiksua syödä monipuolisesti. Aineita ei annettaisi käyttää elintarvikkeissa, jos ne eivät olisi turvallisia.

Kannisen mukaan ihminen voi olla yliherkkä joillekin lisäaineille mutta tämä on hyvin harvinaista verrattuna tavallisimpiin ruoka-aineallergioihin. Muna- tai soija-allergikon pitää kuitenkin osata välttää tiettyjä E-lisäaineita.

- Jotkut lisäaineet on valmistettu soijasta tai kananmunasta, mutta silloin tuoteselosteessa pitää lukea koodin lisäksi allergisoiva alkuperä, kuten kanamuna.

Lue myös:

    Uusimmat