Iisalmelaisnuorten kuolema tuli suurena järkytyksenä – suruhartauden pitävä kirkkoherra: "Kaikille siunausta ja voimia suruun"

1:12

Iisalmessa hiljennytään tänään suremaan eilen kuolleena löytyneitä nuoria. Suruhartauden pitävän kirkkoherran mukaan suru-uutinen oli erittäin suuri järkytys.

Kaksi 20-vuotiasta nuorta katosi uudenvuoden yönä. Viimeiset havainnot heistä tehtiin Iisalmen keskustassa sijaitsevassa ravintolassa ja Iisalmen keskustan alueella.

Iisalmen seurakunnan kirkkoherra Juha Antikaisen mukaan paikallislehtien uutisoima tieto nuorten katoamisesta herätti suurta huolta.

Kun poliisi kertoi eilen, että nuoret löydettiin kuolleina Iisalmen Paloisvirrasta, suru-uutinen otettiin vastaan haikein mielin – niin seurakunnassa kuin Iisalmessa asuvien keskuudessa.

– Uutinen järkytti syvästi, kirkkoherra kuvailee tuntemuksiaan, kun sai kuulla murheellisen uutisen.

Iisalmessa hiljennytään muistelemaan menehtyneitä nuoria

Iisalmen seurakunta ilmoitti verkkosivuillaan pitävänsä nuorten muistolle suruhartauden, jonne kaikki ovat tervetulleita. Hiljentyminen alkaa kello 17, ja tuntia myöhemmin kirkkoherra aloittaa varsinaisen suruhartauden, jossa on luvassa harras tunnelma.

– Kirkko on viidestä kuuteen auki hiljentymiseen: siellä saa vain olla. Kello 18 alkaa suruhartaus, jossa on tarjolla musiikkia, Raamatun lukua sekä pieni puhe. Laulamme myös muutaman laulun.

Kirkossa on paikalla myös seurakunnan edustajia ja SPR:n henkisen tuen -ryhmä, jotka tarjoavat keskusteluapua sitä tarvitseville.

– Se on ennen kaikkea hiljentymistä ja näiden menehtyneiden nuorten muistamista. Lisäksi se on tilaisuus, jossa annetaan ihmisille tukea surun keskellä, Antikainen sanoo ja kertoo valmistuvansa muun henkilökunnan kanssa huolellisesti illan tilaisuuteen.

Rauha omaisten surulle

Antikaisen käsityksen mukaan myös menehtyneiden nuorten omaiset saapuvat muistotilaisuuteen. Heitä mahdollisesti muistetaan hartauden aikana jollain erityisellä tavalla.

– He ovat tietenkin erityisessä asemassa, mutta koska tilaisuus on kaikille avoin, toimimme tilanteen mukaan, kirkkoherra sanoo muistuttaen tilaisuuden arkaluontoisuudesta.

Kirkkoherra myös toivoo, että läheisille annetaan rauha surra ja käsitellä asiaa rauhassa.

– Mediaa varmasti kiinnostaa jututtaa läheisiä, mutta omien kommenttien näkeminen moneen kertaan eri medioissa on tällaisissa tilanteissa ollut hyvin kuormittavaa. Meidän toiveemme on se, että tämän tyyppisissä tilanteissa haastatteluilta voitaisiin kirkossa välttyä.

Kirkkoherra myös muistuttaa, että tapaus ei ole valtaisa menetys vain iisalmelaisille: tapaus on hänen mukaansa herättänyt varmasti voimakkaita tunteita etenkin nuorissa ihmisissä ympäri Suomea.

– Kaikille siunausta ja voimia suruun, kirkkoherra päättää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja