Mainos

IAEA: Uraanin rikastaminen jatkuu Iranissa

IAEA luovutti raporttinsa YK:n turvallisuusneuvostolle tänään, kun Iranille annettu kuukauden määräaika kului umpeen. Päätöksessä todettiin, että Iran on yhä jatkanut uraanin rikastamista. Asian käsittely siirtyy nyt YK:n turvallisuusneuvostolle.

Iran ei ole lopettanut vaan kiihdyttänyt uraanin rikastamista, arvioi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA. Johtopäätös oli kaikkea muuta kuin yllättävä. Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on toistuvasti korostanut, ettei painostus auta kiistan ratkaisemissa.

- Iran ei välitä tällaisista päätöksistä. Maailman tyrannien tulisi tietää, että ydinenergiaan on kansallinen tarve. Jumalan kiitos kansakuntamme on tänään ydinvaltio, Ahmadinejad julisti puheessaan Luoteis-Iranissa.

IAEA luovutti raporttinsa YK:n turvallisuusneuvostolle tänään, kun Iranille annettu kuukauden määräaika kului umpeen. Turvallisuusneuvosto voi määrätä pakotteita Irania vastaan mutta tuskin tekee sitä vielä lähiaikoina. Myöskään voimankäyttöä ei ole periaatteessa suljettu pois.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kiirehti vakuuttamaan, että hän pyrkii selvittämään erimielisyydet diplomatian keinoin. Lähes koko turvallisuusneuvosto on diplomatian kannalla, huomautti myös Kiinan YK-suurlähettiläs Wang Guangya.

Alueella on paljon ongelmia, emmekä halua tehdä tilanteesta entistäkin monimutkaisempaa, Wang selitti YK:n päämajassa New Yorkissa.

Britannian ulkoministeri Jack Straw kertoi puolestaan pyytävänsä turvallisuusneuvostoa painostamaan Irania entistä voimakkaammin.

Pakotteisiin vielä matkaa

Yhdysvaltain odotetaan seuraavaksi ehdottavan päätöslauselmaa, joka velvoittaa oikeudellisesti Irania noudattamaan IAEA:n vaatimuksia. Ellei Iran vieläkään taivu, turvallisuusneuvosto saattaa kiristää sitä talouspakotteilla.

Yhdysvaltain pitäisi tosin ensin saada Kiina ja Venäjä puolelleen, koska niillä molemmilla on veto-oikeus turvallisuusneuvoston pysyvinä jäsenmaina. Kiina ja Venäjä ovat toistaiseksi vastustaneet pakotteita.

IAEA:n mukaan Iran ei ole tehnyt paljoakaan kuluneen kuukauden aikana vakuuttaakseen YK:n ydinohjelmansa rauhanomaisuudesta. Järjestö pitää mahdollisena myös sitä, että Iran on saanut plutoniumia ulkomailta. Varmaa näyttöä ei kuitenkaan ole.

IAEA:n asiantuntijat vahvistivat todeksi Iranin ilmoituksen, että se on käynnistänyt yhden rikastamisyksikön, jossa on 164 sentrifugia. Niissä on tosin rikastettu uraania vain ydinvoimaloiden tarvitsemalle tasolle, selonteossa sanottiin.

IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei totesi, ettei järjestö ole pystynyt pääsemään perille Iranin ydinohjelmasta, koska se ei ole saanut tarvitsemiaan tietoja. IAEA:n tarkastajilla ei ole todisteita sotilaallisesta ydinohjelmasta. He eivät ole myöskään vakuuttuneita siitä, ettei ydinasetta kehitellä salaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.