Mainos

Hyvästit yksityisyydelle? Yksinkertaisella tekniikalla kaikki voivat nähdä seinien läpi

Yhdysvaltalaisen MIT-korkeakoulun tietotekniikan ja keinoälyn laboratoriotutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jonka avulla voidaan nähdä seinien läpi.

Kyseisessä tekniikassa käytetään pienitehoista Wi-Fi-signaalia ihmisten liikkeiden seuraamiseen. Tekniikan kerrotaan olevan niin tehokas, että sen avulla pystyy näkemään liikkeet jopa seinien läpi.

Uuden tekniikan nimi on "Wi-Vi". Se perustuu samanlaiselle idealle kuin kaikuluotaus ja kalliit tutkajärjestelmät. Nyt kehitetty tekniikka kuitenkin mahdollistaa röntgennäön edullisesti kaikille ihmisille langattoman Wi-Fi-tekniikan avulla.

- Halusimme kehittää vähän virtaa kuluttavan, kannettavan ja kaikkien käyttöön soveltuvan helppokäyttöisen laitteen, jonka avulla ihmiset voivat nähdä seinien ja suljettujen ovien taakse, kertoo professori Dina Katabi.

Yksinkertainen toimintaperiaate

Laitteen toimintaperiaate on pääpiirteittäin melko yksinkertainen: Se perustuu siihen, miten laitteen lähettämät Wi-Fi-signaalit heijastuvat ihmisten liikkeiden seurauksena. Signaalia ei pääse karkuun piiloutumalla seinän taakse.

Kun henkilö liikkuu huoneessa, niin myös hänen etäisyytensä lähetinlaitteeseen nähden muuttuu. Järjestelmä käyttää tätä tietoa laskeakseen, missä seurattava kohde milloinkin liikkuu.

Tekniikan kehittämisessä on huomioitu myös se, että lähetetyt signaalit heijastuvat ihmisten lisäksi seinistä ja muista esineistä. Heijastumat paikallaan olevista kohteista suodatetaan pois käyttämällä kahta lähetinantennia.

Laite kykenee tällöin näyttämään käyttäjälle vain liikkuvan ihmisen.

Apua pelastustehtävissä, mutta mahdollistaa myös naapurien vakoilun?

Tutkijoiden mukaan Wi-Vi-teknologiaa voidaan käyttää esimerkiksi pelastustehtävissä, kun ihmisiä paikannetaan sortuneista raunioista maanjäristyksen jälkeen. Poliisit voivat puolestaan tarkkailla tekniikan avulla rikollisten liikkeitä rakennuksessa, jotta he eivät joutuisi väijytykseen.

Teknologiaa voidaan käyttää myös henkilökohtaisena turvalaitteena:

- Jos olet liikkeellä yöllä ja sinulle tulee tunne, että joku seuraa sinua, niin laitteen avulla voit tarkistaa, liikkuuko joku aidan tai kulman takana.

Katabin mukaan teknologian avulla pystytään myös havaitsemaan elekomentoja seinien takaa. Sen avulla voi etäohjata kodin laitteita eri huoneista vain kättä heilauttamalla. Eleohjaus seinien läpi mahdollistaisi myös aivan uudenlaiset pelikokemukset.

Uhkakuvana saattaa olla kuitenkin yksityisyyden hälveneminen. Mikäli kyseistä teknologiaa aletaan integroida tulevaisuudessa vaikkapa älypuhelimiin, niin kuka tahansa pystyisi vakoilemaan helposti esimerkiksi naapuriensa liikkeitä seinien läpi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja