Mainos

HUS:n patologi aiheutti kohun Irlannissa

Irlantilaisia kuohuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hyllyttämän patologin työskentely irlantilaissairaaloissa. HUS laittoi patologin sairauslomalle, mutta miehen onnistui kuitenkin saada töitä Irlannista.

Irlantilaiset ovat pöyristyneitä Suomesta tulleen patologinAntoine Geagean työskentelystä irlantilaissairaaloissa. Geagean sanotaan saapuneen Irlantiin sen jälkeen, kun hänet oli määrätty sairauslomalle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriosta. Miehen onnistui saada töitä Irlannista ja nyt häntä epäillään useista väärindiagnosoinneista.

- Henkilökohtainen mielipiteeni on, että hänellä on terveyteen liittyviä seikkoja, jotka todennäköisesti tekevät hänestä kyvyttömän toimimaan patologina, mutteivät välttämättä estä häntä työskentelemästä muissa tehtävissä, sanoo HUSLAB:n hallinnollinen osastonylilääkäri Lasse Lehtinen irlantilaiselle Independent-sanomalehdelle.

57-vuotias lääkäri muutti Irlantiin syyskuussa 2006, jolloin hän aloitti työskentelyn University College Hospital Galwayssa. Sieltä hän siirtyi Corkin University Hospitaliin viime heinäkuussa. Miehen tausta paljastui, kun hänen kollegansa alkoivat tutkia hänen työtään.

Lehden mukaan mieheen kohdistuu nyt kaksi tutkimusta syövän väärindiagnosoimisesta. Toinen liittyy hänen työhönsä Corkissa ja toisen tutkimuksen on käynnistänyt Health Information and Quality Authority HIQA, joka tutkii patologin työtä niin Corkissa kuin Galwayssakin. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Geagean tutkimasta 166 syöpänäytteestä 15 olisi väärindiagnosoitu.

Irlannissa kysytäänkin nyt, miten patologin onnistui saada työtä Irlannista. HUS:n Lehtosen mukaan irlantilaiset työnantajat eivät ole ottaneet yhteyttä häneen työhönoton yhteydessä.

- Me luulimme, että meillä työskentelevä patologi olisi ollut sairauslomalla, joten emme voineet olettaa hänen työskentelevän jossain toisessa maassa.

Libanonilaissyntyinen Antoine Geagea työskenteli HUS:n laboratoriossa vuodesta 2003 lähtien. Geagean toimia alettiin tutkia myös Suomessa vähän hänen HUSLAB:iin tulemisensa jälkeen.

Mies ei esimerkiksi löytänyt rinnasta olleesta kyhmystä syöpäsoluja. Elokuussa 2004 hänen todettiin syyllistyneen laiminlyöntiin.

Vuonna 2005 mies väärindiagnosoi rintakudoksen, jonka seurauksena naisen rinta jouduttiin poistamaan. Kahden viikon kuluttua selvisi, ettei naisella ollutkaan syöpää.

Lehden mukaan Geagea on saanut lisäksi kahdesti moitteita syövän väärindiagnosoimisesta.

Gaegea on kiistänyt olevansa HUS:sta sairauslomalla. Hän kertoi Independent-lehdelle olevansa palkattomalla vapaalla. Patologin on muutoinkin kiistänyt mediassa häneen kohdistuneet epäilyt.

(MTV3)

Independentin juttu patologista (engl. www.independent.ie)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.