Hurjapäät (The Fast and the Furious)

USA 2001. Ohjaus: Rob Cohen. Käsikirjoitus: Gary Scott Thompson, Erik Bergquist ja David Ayer. Tuotanto: Neal H. Moritz. Kuvaus: Paul Walker, Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Rick Yune, Chad Lindberg, Johnny Strong. Kesto: 110 min.

Ohjaaja Rob Cohenilla on ollut selvä suunnitelma: tehdäänpä elokuva täynnä nopeita autoja, miehisiä miehiä ja isotissisiä naisia. Ja mikäs siinä. Tämmöinen leffa voisi toimia jos siinä olisi edes välttävä käsikirjoitus tai malttia rakentaa henkilöistä kiinnostavia. Hurjapäät valitsee toisen tien ja koettaa peittää surkean dialogin, sarjakuvamaisen kököt ihmiset ja uskomattoman typerän juonen moottorinpörinän ja pakokaasun alle. Onnistumatta.

Brian Spilner (Paul Walker) on nuori ja komea hurjapää, joka pyrkii Los Angelesin laitapuolen kovisten hallitsemiin katukiihdytysajoihin. Möreä-ääninen lihaskimppu Vin Diesel (Pimeän uhka) esittää katuajojen kingiä Domia, joka ottaa noviisin suojelukseensa. Sitten moottorit pärisee ja kumit sauhuaa kun pojat painavat raittia. Tytöt ovat kyljessä kiehnääviä palkintoja, jotka antavat vain voittajille. Yksi heistä osaa myös ajaa autoa. Hämäräbisneksiin sotkeutuneella Domilla on nätti sisko Mia (Jordana Brewster), joka toimii tietysti Brianin pokaalina. Jännitys tiivistyy , kun paljastuu että Brian onkin oikeasti valeasuinen pollari jonka pitäisi käräyttää uudet rajut ystävänsä ja samalla säilyttää heidän luottamuksensa. Apua!

Elokuvan mieshenkilöiden on kovin vaikea kävellä muhkeiden lihasten vaikeuttaessa kulkua. Niinpä he ahtautuvat yhtä trimmattuihin autoihin ja aina välillä murisevat jotakin sen tapaista kuin vain ajaessani olen vapaa . Mutta parempi selitys näiden neanderthalilaisten autoviehtymykseen on addiktoiva pakokaasu, joka tuntuu syövyttäneen heidän viimeisetkin aivosolunsa.

Ajokohtaukset on tietysti kuvattu vauhdikkaasti ja näyttävästi, hillitöntä kaahausta riittää niin kaduilla kuin moottoriteilläkin. Tämän leffan mukaan on OK ajaa täysillä vaikka junan tielle, kun miehestä otetaan mittaa. Vahinko vain katsoja pitää peukkuja junan puolesta.

Teksti: Tuuve Aro
Kuva: UIP

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja