Huolestuttava tutkimustulos julki: Valtameret ovat keränneet itseensä 60 prosenttia enemmän lämpöä kuin aiemmin on arvioitu – varastossa valtava määrä energiaa

Niinistö piti Trumpin ilmastonmuutoksen sivuuttamista synkkänä 2:44

Maailma on täysin aliarvioinut lämmön määrän, jota merivesi on imenyt itseensä viimeisen 25 vuoden aikana, sanovat tutkijat. Tuoreen tutkimuksen mukaan merien joka vuosi varastoiman lämmön määrä on 60 prosenttia suurempi kuin mitä aikaisemmin on luultu. Tämä voi vaikeuttaa ilmaston lämpenemisen hillitsemistä maapallolla. 

Edellisen laajan arvion mukaan maapallon meret ovat keränneet yli 90 prosenttia kasvihuonekaasujen vangitsemasta ylimääräisestä energiasta.

Uusi tutkimus kuitenkin esittää, että mereen on päätynyt viimeisten 25 vuoden aikana joka vuosi 60 prosenttia enemmän energiaa kuin aiemmin luultiin. Meriin olisi siis varastoitunut 150 kertaa enemmän energiaa kuin maapallon vuotuinen sähköntuotanto. 

Tämä tarkoittaisi, että maapallo on arvioitua herkempi fossiilisten polttoaineiden päästöille. Samalle se saattaa vaikeuttaa ilmaston lämpenemisen pitämistä turvallisilla tasoilla tällä vuosisadalla.

Tutkijat arvioivat ennusteen maapallon lämpenemisestä, laskemalla yhteen ylimääräisen lämmön määrän, joka on lähtöisin ihmisten aiheuttamista kasvihuonekaasuista.

Uusi laskelma osoittaa, että meriin on kerääntynyt paljon arvioitua enemmän lämpöä. Se osoittaa kuitenkin myös, että olemme aliarvioineet tuottamamme lämmön määrän.

Lue myös:

    Uusimmat