Hullunkurisia häärituaaleja maailmalta

Häät ovat tunnepitoinen juhla täynnä iloa ja perinteitä. Millaisia häätraditioita maailmalla nähdään?

Hääjuhlien traditiot vaihtelevat maasta ja asuinalueesta toiseen. Saman valtion sisältä voi löytyä monia erilaisia tapoja juhlia rakkautta. Millaisia muodollisuuksia eri maiden hääjuhlista löytyykään? Häät.fi kokosi yhteen häiden parhaat perinteet!

Mekkalaa Ranskassa

Pienissä ranskalaiskylissä sulhanen saapuu hääaamuna morsiamensa kotiin, ja saattaa hänet kappelille. Lapset ripustavat pitkiä, valkeita nauhoja reitin varrelle: morsian katkoo nauhat kulkiessaan.

Kappelissa pari istuu punaisille samettituoleille carre-nimisen silkkikatoksen alle. Laakeripuun lehtiä saatetaan levitellä parin reitille, kun he poistuvat kappelista: myös kolikoiden heittely paikalla odotteleville lapsille on mahdollista.

Häävastaanotolla pari juo Coupe de Mariage -lasillisen. Aiemmin viinin sekaan pudotettiin pala leipää: tämän uskottiin varmistavan terve elämä parille.

Riehakkaimmilla häävastaanotoilla juhlinta jatkuu myöhään yöhön. Hääparin vetäytyessä huoneeseensa häävieraat kokoontuvat parin ikkunan alle hakkaamaan kattiloita ja pitämään yleistä mekkalaa, kunnes vastanaineet kutsuvat heidät sisätiloihin lasilliselle. Tämän jälkeen nuoripari saa viettää ensimmäisen yhteisen yönsä hääparina.

Italiassa hämätään henkiä

Joissain osissa Italiaa sulho järjestää morsiamen kodin ulkopuolelle Serenade-nimisen juhlan. Miehen ystävät ja perhe kokoontuvat pihalle viihtymään yhdessä, kunnes morsian ilmaantuu paikalle. Sulhanen laulaa seuraavaksi neidolleen vietelläkseen tämän itselleen: laulun loputtua myös juhlat päättyvät.

Hääpäivänä sulhasen miesseurue yrittää parhaansa pelotellakseen tulevaa aviomiestä ja tehdäkseen tämän olon epämukavaksi. He voivat esimerkiksi väittää, ettei morsian varmaankaan muista, mihin kirkkoon hänen pitäisi tulla.

Sulhasen perhe on perinteisesti maksanut myötäjäiset morsiosta ja hankkinut myös vihkisormuksen. Hääjuhla pidetään morsiamen kotona. Hääjuhlien perinteinen vaatimus "jotain sinistä" on Italiassa korvattu vihreällä, koska värin uskotaan tuovan onnea hääparille. Morsiustytöt ja huntu ovat tärkeässä osassa hääjuhlan aikana, sillä muinaisessa Roomassa morsianta suojeltiin pahoilta hengiltä hunnun avulla. Morsiusneidot taas pukeutuvat samanlaisiin asuihin kuin morsian, jotta kyseiset henget eivät erottaisi morsianta muiden naisten keskeltä.

Vanhassa roomalaisessa traditiossa morsian heitteli hääjuhlien päätteeksi pähkinöitä hylkäämiensä kosijoiden päälle.

Viikon juhlat Venäjällä

Perinteinen venäläinen hääjuhla kestää ainakin kaksi päivää, toisinaan jopa viikon. Juhlallisuuksiin liittyy tanssia, laulua, syömistä ja luonnollisesti paljon nostettuja maljoja.

Hääjuhlaa varten morsiamen onnellisissa naimisissa oleva ystävä kiinnittää morsiamen ensimmäisen korvakorun paikalleen.

Kun sulhanen saapuu noutamaan rakastaan, hänen tulee maksaa lunnaat morsiamestaan. Lunnaiden maksu on usein hauska ja viihdyttävä tilanne. Aluksi saapuva sulho ojentaa lahjan, usein vodkaa, morsiamelle. Tämän jälkeen morsiamen vanhemmat tuovat paikalle morsiameksi puetun miehen tai naisen, joka ei kuitenkaan ole sulhasen tuleva puoliso. Kun epäonninen mies ymmärtää, ettei "morsian" olekaan hänen rakkaansa, hän voi vaatia oikeaa neitoa paikalle. Morsiamen perhe vaatii tässä vaiheessa suurempia lunnaita, joiden maksamisen jälkeen sulho saa rakkaansa.

Neidonlunastuksen onnistuttua pari lähtee perinteiseen, kirkossa pidettävään hääjuhlaan, joka kuitenkin on vapaaehtoinen. Perinteisen juhlan jälkeen parin täytyy käydä läpi myös siviilivihkiminen, jossa myös sormusten vaihto ja aviopuolisoiksi julistaminen tapahtuu. Siviilijuhlallisuuksien aikana vanhemmat antavat pariskunnalle kaksi kristallilasia rikottavaksi. Mitä enemmän laseista syntyy sirpaleita, sitä pidempään pariskunta on onnellisesti yhdessä.

Vastanaineet saattavat myös laskea ilmaan ilmapalloja tai kaksi valkeaa kyyhkyä. Tällä symbolisella eleellä parin rakkaus kirjoitetaan taivaalle kaikkien nähtäväksi. Morsian voi myös vapauttaa yhden ilmapallon, johon on kirjoittanut tyttönimensä: näin hän syleilee uutta elämäänsä vaimona.

Kiusoittelua Skotlannissa

Skotlannissa hääjuhlien miesväki pukeutuu kiltteihin, ja vastanaineet poistuvat hääpaikalta säkkipillimusiikin saattelemana. Kelttiläisessä perinteessä hääparin kädet sidottiin yhteen merkiksi heidän liittämisestään yhteen, ja joissain pakanauskonnoissa perinnettä käytetään edelleen. Pelkkä sidonta ei enää ole virallinen merkki avioliitosta, vaan myös papin aamen tarvitaan liiton virallistamiseksi.

Gaelilaisissa kulttuureissa ystävät perinteisesti kiusoittelivat vastanaineita näiden hääyönä. Entisaikana pari vietti ensimmäisen yönsä ladossa: tällöin morsiamen ystävät pukivat hänet yötä varten ja pyysivät jokaista miespuolista häävierasta antamaan morsiolle hyvänyönsuukon.

Hääyötä häirittiin perinteisesti juominkien säestyksellä metelöiden ja latoon kurkistellen. Vastanaineet saattoivat joko odottaa, että hääväki joi itsensä tuhtiin humalaan ja häipyi, tai karata juhlista salaiseen hääyöpaikkaan.

Teksti: MTV3 Helmi/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia, The-bargaining-bride.com, Weddingnight.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat