HTC:n lippulaivapuhelin on teknologinen taideteos

Samsungin jalkoihin Android-älypuhelimien myynnissä jäänyt taiwanilainen HTC on tuonut markkinoille uuden lippulaivapuhelimen, jolla se pyrkii hyppäämään tosissaan kärkikamppailuun.

HTC One -älypuhelimen julkistusta ei hohdatettu julkisuudessa samalla tavalla ennakkoon kuin Applen tuotteita tai Samsungin uutta Galaxy S4 -älypuhelinta. Aihetta voimakkaaseen ennakkorummutukseen olisi kyllä ollut, sillä testiimme saapunut uutuuslaite on sanalla sanoen upea.

Alumiininen, takaa kaartuva kuori, 4,7 tuumainen Full HD -näyttö, 4G LTE -yhteydet, neliydinprosessori, 2Gt RAM -muisti ja likipitäen kaikki kuviteltavissa olevat herkut tekevät HTC Onesta yksinkertaisesti yhden kovimmista markkinoilla olevista älypuhelimista.

Rakenne kuin taideteos

Heti ensikosketus HTC Oneen aiheuttaa välittömän vau-elämyksen. Laitteen matta-alumiininen runko ja hienosti viimeistellyt yksityiskohdat ovat jotain sellaista, mikä jättää myös Applen iPhonen designin taakseen. Muotoilussa on yhdistelty onnistuneesti tietynlaista terävyyttä ja toisaalta kaarevia muotoja niin, että laite istuu loistavasti kädessä.

HTC One

Metallipinta luistaa helpommin kädessä, jos sitä vertaa esimerkiksi kumipinnoitteella päällystettyyn kuoreen. Tuntumansa perusteella mattapintainen alumiini on kuitenkin ykkösvalinta.

Vaikka HTC Onen näyttö onkin iso, niin kapeiden kehysten ansiosta puhelinta on kohtuullisen helppo käyttää pelkästään yhdellä kädellä.

Virtapainike on sijoitettu yläreunaan, sillä se toimii samalla infrapunalähettimenä, jonka avulla puhelinta voi käyttää monitoimikaukosäätimen tavoin kotiteatterilaitteiden ohjaamiseen. Jos valmista ohjelmointia ei löydy kauko-ohjattavalle laitteelle, niin kännykän voi helposti opettaa alkuperäisen kaukosäätimen avulla toimimaan halutulla tavalla.

Virtakytkimen sijoittaminen laitteen yläreunaan on kuitenkin ongelmallinen. Sivulle sijoitettu virtakytkin olisi parempi, sillä tällöin kännykän pystyisi herättämään päälle helpommin. Yläreunaan sijoitetun painikkeen käyttö vaatii hieman enemmän taiturointia, mikä rokottaa hieman käyttömukavuutta.

Käytännössä kaukosäädintoiminto toimii erittäin hyvin ja täsmällisesti.

HTC Onen näytön ylä- ja alapuolella on stereokaiuttimet, jotka tarjoavat parhaan äänentoiston kännykässä, mitä olemme kuulleet. BeatsAudio -äänenparannusominaisuudella varustettu laite tarjoaa kaiuttimiensa kautta jopa hieman syvyyttä musiikin toistoon. Ja läheltä kuunneltuna syntyy myös hieman stereovaikutelmaa.

Käyttöliittymällä halutaan erottautua Android-virrasta

HTC One käyttää Googlen Android 4.1.2. Jelly Bean -käyttöjärjestelmää, jonka päälle valmistaja on lisännyt Sense-käyttöliittymän uusimman version. Sense 5.0 -käyttöliittymäversio poikkeaa merkittävästi Sensen aiemmista versioista.

Kotiruutuna toimii nyt oletuksena BlinkFeed-näkymä, joka muistuttaa huomattavan paljon Windows Phonen tapahtumaruuduista koostuvaa näkymää. BlinkFeedin ruutuihin saa näkyviin uutisia eri lähteistä sekä sosiaalisen median päivityksiä esimerkiksi Twitteristä ja Facebookista.

Kun BlinkFeed näkymää pyyhkäisee sivulle, niin käyttäjä pääsee Androidin perinteisiin työpöytänäkymiin

Sense-käyttöliittymällä on muokattu myös mm. puhelimen valikoiden ulkoasua.

HTC on selvästi halunnut erottautua käyttöliittymällään tavallisesta Android-virrasta. Ja kieltämättä HTC:n uusi käyttöliittymä mukailee dynaamisuudellaan mukavasti laitteen ulkoista olemusta. Sense 5.0 myös toimii käytännössä erittäin jouheasti.

Sensen oletusasetuksia saa muokattua monipuolisesti, joten käyttäjä voi ottaa käyttöönsä helposti myös perinteisen Android-ilmeen.

Jos esimerkiksi BlinkFeed ei tunnu aloitusnäkymänä mieluisalta, niin asetukset voi säätää niin, että Androidin perinteinen työpöytänäkymä on automaattisesti näkyvillä puhelinta avattaessa.

Pelkät megapikselit eivät kerro kamerasta koko totuutta

Eräs mielenkiintoinen ominaisuus HTC Onessa on sen kilpailijoista poikkeava UltraPixel-kamerateknologia. Siinä, missä moni kännykkävalmistaja kilpailee kameran megapikselimäärillä, on HTC lähtenyt aivan vastakkaiseen suuntaan. HTC Onen kameran tarkkuus on nimittäin vain neljä megapikseliä.

Homman juju piilee siinä, että kameran sensorit ja linssi kykenevät hyödyntämään kilpailijoitaan tehokkaammin valoa. HTC:n mukaan UltraPixel-teknologian avulla pikselit saavat kerättyä 300 prosenttia enemmän valoa kuin markkinoilla olevat 13 megapikselin kännykkäkamerat.

Täten yksittäisten pikselien laadun kerrotaan olevan parempia kuin suuremmilla pikselimäärillä varustetuissa kameroissa

Isomman pikselikoon ansiosta kuvien luvataan tarjoavan tarkat kuvat ja paremman väriavaruuden kuvakoon pysyessä kuitenkin keskimääräistä pienempänä. Lisäksi kamera käyttää kuvanparannusteknologioita ja optista kuvanvakaajaa, joilla pyritään poistamaan tärähtelyjä ja kohinaa.

Käytännön testailu HTC Onen kameralla osoittaa, että laite todellakin pystyy ottamaan yllättävän hyvälaatuisia kuvia myös hämärissä tiloissa ilman salamaa. Aivan hämärissä tiloissa tosin oli havaittavissa korostuneita värivaihteluita.

Kamera on myös hyvin nopeatoiminen.

Kuvanlaatu oli testikuvissamme kännykkäkameraksi hyvä ja myös HD-videot tallentuvat hyvälaatuisina. Tosin videoissa tapahtuva zoomaus ei toiminut aivan sujuvasti, vaan pientä töksähtelyä oli havaittavissa.

Kaikki eväät, mitä pelastajapuhelimelta vaaditaan

Vaikka HTC onkin ollut viime aikoina vaikeuksissa kännykkämarkkinoilla, niin HTC One -malli tarjoaa kaikki eväät, mitä ns. pelastajapuhelimelta vaaditaan. Se on kaikin puolin hienosti toteutettu laite, ja kokonaisuutena yksi parhaimmista koskaan kokeilemistamme älypuhelimista.

Siinä on puhtia ja ominaisuuksia vaikka muille jakaa, ja lisäksi kaikki on kääritty upeaan ja käteen hienosti istuvaan metalliseen kuoreen.

Plussaa

Miinusta

HTC One eroaa positiivisesti edukseen usein hieman muovisten oloisten älypuhelinten joukossa. Se on samaan aikaan sopivan siro, mutta kuitenkin jämäkkä käytössä. Painoa on juuri sen verran, että laite tuntuu kädessä luottamusta herättävältä, mutta ei kuitenkaan millään tavoin liian painavalta.

Muutamia ominaisuuksia jäi kuitenkin kaipaamaan. Ylimääräinen muistikorttipaikka olisi ollut tervetullut lisä. Lisäksi Suomen oloissa kosketusnäytön hansikaskäyttömahdollisuus olisi kätevä. HTC Onen näyttö kyllä reagoi kosketukseen ohuen kankaan läpi, mutta vähänkään paksumman materiaalin läpi kosketus ei välity. Myöskään ohuilla nahkahansikkailla näytön ohjaus ei onnistu.

HTC:n uusi Sense-käyttöliittymä on alkuasetuksissa erittäin hallitsevassa asemassa, ja tämä saattaa jakaa mielipiteitä. Onneksi myös Androidin perinteinen työpöytänäkymä on käytössä, ja sen saa vaihdettua helposti ensisijaiseksi näytökseen niin halutessaan.

Suuri näyttö kuluttaa luonnollisesti akkua, ja HTC One onkin syytä laittaa päivän päätteeksi latautumaan.

HTC elää mielenkiintoisessa tilanteessa. Yhtiö ei ole viime aikoina päässyt nauttimaan sellaisesta näkyvyydestä kuin Apple ja Samsung. Jos HTC One olisi Applen käsialaa, niin laite olisi paistatellut vahvasti jokaisen teknologiasivuston pääotsikoissa jo useamman kuukauden ajan.

Kenelle HTC Onea voisi sitten suositella? Oikeastaan kaikille sellaisille, jotka haluavat hulppeilla ominaisuuksilla varustetun design-kännykän. Mutta halvaksihan tällainen lysti ei tietenkään tule: laitteen saa povariinsa noin 650 eurolla.

Ja vielä loppuun eräs tärkeä asia puhelimesta puhuttaessa. Nimittäin HTC Onen äänenlaatu puheluita tehdessä on mukavan selvä ja kirkas. Tämä on aina tervetullut asia hintavassa puhelimessa.

Lue myös:

    Uusimmat