Mainos

Houkuttelevatko design- ja seksihuume-nimitykset kokeiluihin?

MDPV huumeesta käytetty tutumpi termi design-huume on herättänyt pohdintaa sen sopivuudesta huumausaineen nimeksi. Monet pelkäävät termin olevan liian houkutteleva.Kun ihmiset tahtovat itselleen design-lamppuja ja design-vaatteita, miksei siis myös design-huumetta.

Tutkija ja huumeiden käyttöä Suomessa tutkinut kirjailija Mikko Ylikangas pitää termiä seksihuume huolestuttavampana, kuin design-huumetta.

- Design-huume ei houkuttele, mutta seksihuume houkuttelee, se myös hämärtää mistä on kyse. Ihmisillä tulee mielleyhtymiä seksiin ja Viagran tyyppiseen, vaikka kyse on vaarallisesta aineesta, jossa nautinnon ja kuoleman välinen raja on hyvin pieni.

Rikosylikomisario Jari Pynnönen huumepoliisista on Ylikankaan kanssa samoilla linjoilla ja pitää seksihuume-termiä harhaanjohtavana.

- Seksihuume on mediasana ja johtaa harhaan. Käyttäjät ovat kertoneet että MDPV on kaikkea muuta kuin seksihuume. Useimmat sanovat että seksi on kaukana kun sitä vetää.

Mikko Ylikangas pitää ilmiötä arveluttavana. Hänen mukaansa mediassa käytetyt termit; designhuume ja seksihuume ovat houkuttelevia ja kiinnittävät paremmin huomiota kuin kyseessä olevien huumausaineiden oikeat nimet, jotka usein ovat vain kirjainyhdistelmiä. Design-huume on Ylikankaan mukaan ammattitermi huumeelle, joka on laboratoriossa tuotettu ja vaikuttaa juuri tietyllä tavalla.

- Se on tavallaan design-tuote. Puhutaan myös täsmähuumeista. Näitä tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän kun laboratoriot lisääntyvät.

Nimen takia huumeiden käytön lisääntymiseen Pynnönen ei usko.

- En usko että pelkästään nimi houkuttelee käyttämään, kyllä ne syyt ovat muualla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.