Hoitajien halu luopua ammattioikeuksistaan jatkaa kasvuaan – osalle oikeutensa menettäneistä yksi tärkeä asia on jäänyt epäselväksi

9:51
Voidaanko hoitajat pakottaa töihin?

Valvirassa on vireillä jo 866 sellaista hakemusta, jossa sote-alan ammattihenkilö pyytää ammattioikeuksistaan luopumista. Viime viikon maanantaina MTV Uutiset kertoi, että hakemusjonossa oli 500 hakemusta. Vastaavasti viime vuonna ammattioikeuksistaan halusi luopua vain muutama kymmenen.

Tämän lisäksi Valvira on tänä vuonna jo ratkaissut 27.9.2022 mennessä 469 hakemusta.

– Tähän mennessä hakijat ovat ilmoittaneet syiksi lähinnä eläköitymisen tai toiselle alalle hakeutumisen. Osassa syyksi on ilmoitettu muun ohella koronarokotukset tai ”rokotuspakko” ja  työtaistelutilanne sekä potilasturvallisuuslaki, toteaa Valviran ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen.

Liukkonen kuitenkin huomauttaa, että hakijalla ei ole velvollisuutta ilmoittaa syytä asialleen eikä sen selvittäminen ole ratkaisun kannalta merkityksellinen, joten Valvira ei tilastoi ilmoitettuja syitä.

Ammattioikeutensa menettänyt sairaanhoitaja ei enää ole sairaanhoitaja

Valvontaviranomainen muistuttaa, että omasta pyynnöstä ammattioikeutensa menettänyt sairaanhoitaja ei enää ole sairaanhoitaja eikä hänellä ole oikeutta tehdä sairaanhoitajan tehtäviä. Valviraan tulleiden yhteydenottojen perusteella osalle omasta pyynnöstä ammattioikeutensa menettäneistä tämä seikka on jäänyt epäselväksi.

Ammatinharjoittamisoikeuden tai ammattinimikkeen käyttöoikeuden palauttamista on mahdollista anoa Valviralta takaisin. Palauttaminen käsitellään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnassa. Käsittelyaika on vähintään puoli vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja