Hobitti-elokuva tuo uuden tekniikan - terävyys hämärtää tunteen

Hobitti, eli tarina siitä, mitä tapahtui ennen tarua sormusten herrasta, marssittaa pian valkokankaalle tutun kattauksen Tolkien-fantasiaa. Peter Jacksonin ohjaus piirtää nyt hobitit maisemaan entistä tarkempina: Tolkien-filmatisointi on ensimmäinen uudessa HFR 3D -muodossa esitettävä elokuva Suomessa.

Erona vanhaan on se, että HFR eli High Frame Rate -formaatissa kankaalle heijastetaan kuvia aiempaa nopeammin. Kun perinteisessä muodossa sekunnissa juoksee 24 kuvaa, nyt niitä vilisee silmissämme tuplamäärä. Lisäksi elokuva on 3D-formaatissa.

– Ihmisen silmä pystyy havaitsemaan noin 55 kuvaa sekunnissa. 48 kuvan valikoituminen juontaa juurensa elokuvan historiaan, huomauttaa FS-Filmin levitystoimenjohtaja Timo Räsänen.

Elokuvan kuvanopeus vakiintui 24 kuvaan vuonna 1927 äänielokuvan tultua markkinoille. Tuolloin oli sovittava yhteinen standardinopeus, joka nyt luontevasti tuplattiin.

"Yhä todellisempi elokuvakokemus"

Finnkinon myyntijohtajan Kalle Peltolan mukaan nopeamman kuvavirran etuna on yhä todenmukaisempi elokuvakokemus.

– Tällä tavoitellaan yhä voimakkaampaa uppoutumista elokuvan maailmaan, Peltola sanoo.

Ensimmäinen 3D HFR -katsomiskokemus on kuitenkin ristiriitainen. Kuva tuntuu paikoin liiankin tarkalta ja jopa etäännyttää katsojan elokuvan tapahtumista ja hahmoista ulkopuoliseksi maisemien tarkkailijaksi. Silmä jää ansaan tuhansiin yksityiskohtiin sen sijaan, että mieli heittäytyisi tarinan käänteisiin. Näyttelijäsuorituksilla lienee osansa sopassa mutta ainakin Hobitissa henkilöt jäävät formaatin jalkoihin.

Toisaalta kysymys voi olla jälleen yhdestä junasta, joka on saapumassa asemalle. Uusi tuntuu pelottavalta mutta jonain päivänä se voi olla uusi normaali.

– Ihan varmasti tulee tämä tulee vaatimaan totuttelemista. HFR on kuuma puheenaihe elokuva-alalla ja se, mitä teatterit nyt haluavat, mutta kuluttajat päättävät lopulta lyökö se läpi, Räsänen sanoo.

Suomessa HFR-saleja on jo Hobitin käytössä lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa eri yhtiöiden teattereissa. Yhden salin virittäminen nopeammaksi maksaa noin 10 000 euroa.

Nopeuksia kaikkiin makuihin

Uuden tekniikan myötä vanhaa raivataan pois tieltä. Räsäsen mukaan suuret studiot ovat jo nyt ilmoittaneet, että Pohjoismaihin ei ole ensi vuonna edes ole tarjolla filmikopioita.

– Tässä puhutaan ennen kaikkea uuden oppimisesta ja myös vanhojen asioiden kaihomielisestä muistelemisesta, mutta aina on heitä, jotka filmin perään haikailevat.

Hobitin kanssa tehdyn yllättävän nopean 3D-matkan jälkeen haikailijoita on helppo ymmärtää. Liika näkeminen haittaa katsomista, olkoonkin, että kaivatussa pehmeässä piirrossa ja hienoisessa epäterävyydessä on kyse opituista elokuvan katsomisen tavoista.

Toisaalta he, jotka pitävät uudesta, voivat väittää meille nostalgikoille että olemme tapojemme orjia: jos on koko elämänsä syönyt suolatonta puuroa, ei osaa pyytää enempää.

Hobitin levittäjillä on onneksi jotain kaikkiin makuihin. Elokuva saapuu Suomeen 12. joulukuuta myös perinteisenä 2D-versiona. Lisäksi 3D-elokuva on tarjolla sekä HFR-muodossa että normaalinopeudella.

Lue myös:

    Uusimmat