Hillasesonki alkaa viikonvaihteessa

Ranualle on tulossa ennätyksellisin hillavuosi kahteenkymmeneen vuoteen. -Eri puolilta pitäjää olevat hillastajat ovat sanoneet, etteivät he ole eläissään nähneet näin paljon hillan raakileita, hillamestari, Ranuan elinkeinoasiamies Jouko Hernetkoski ihmettelee.

Poimimiskunnossa hillat alkavat olla ensi viikonvaihteessa. Hillan aloitushinta poimijoille on Hernetkosken arvion mukaan 32-35 markkaa kilolta. -Jos hinta tippuu alle 30 markan, tekee tiukkaa, lähtevätkö poimijat suolle sääskien syötäväksi. Ranuan matkailuneuvonnasta on jo useamman kesän ajan järjestetty hillanpoimijoiden opastusta. Tänä kesänä oppaitakin lienee saatavilla, koska hillapaikkojaan ei tarvitse hillan vähyyden vuoksi piilotella, vaan suolle voi viedä isommankin joukon poimijoita. -Kairaa on niin paljon, että hillaa riittää turisteillekin. 70 prosenttia alueen hilloista jää vielä poimimattakin, Hernetkoski vakuuttaa.

Perinteiset hillamarkkinat pidetään Ranualla elokuun alussa, mutta hillastuskausi jatkuu elokuun puoleenväliin saakka. Hernetkoski on parhaillaan testaamassa satelliittipaikannuslaitetta hillanpoimijoiden avuksi. -Paikannuslaite olisi apu eksymiseen. Jos se osoittautuu hyväksi, sitä voisi vuokrata hillastajille, Hernetkoski suunnittelee.

Hillakauppa aluillaan Oulussa

Hilla alkaa olla kypsää Oulun ympäristökunnissa. Varsinainen ostosesonki alkaa viikonvaihteessa. -Poimijoiden mukaan 20 prosenttia hillasadosta on kypsää, joten valiten joutuu vielä poimimaan, oululainen marjakauppias Eija Katvala Marjamakasiinista sanoo.

Ensimmäisistä hillakiloista on maksettu 30 markkaa poimijoille. Katvala ennakoi, että hinta laskee 25 markkaan kilolta Ruotsin mallin mukaan. Poimijoiden ei tarvitse saalillaan verottajaa häiritä, mutta marjojen hintaa kuluttajalle nostaa arvonlisävero. Hillaa on tarjolla hyvin erilaisia määriä eri vuosina. Katvalan mukaan hillan saannissa ratkaisevinta on se, miten alas poimijahinta laskee. Teollisuuteen hillaa ei osteta, vaan se menee marjatukuille, suurkeittiöille, vähittäiskaupoille ja suoraan kuluttajille. Osan marjoista Marjamakasiini pakastaa ja jalostaa itse. -Hillan menekki on hyvä, jos kuluttajahinta pysyy kohtuullisena. Hinta ei saa kivuta yli kuudenkympin, Katvala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat