Herkuttele lähiruoalla: Kasvissato on nyt parhaimmillaan

Elokuussa elätään avomaan kasvissatojen kulta-aikaa. Nyt kannattaa herkutella kasvimaan antimilla!

Kasviksissa on nyt makua ja ravintoarvokin parhaimmillaan. Lautanen puolilleen kasviksia -suositus on helppo toteuttaa päivän pääaterioilla.

Tänä vuonna kylmä alku- ja keskikesä hidastivat avomaan kasvisten kehittymistä niin, että kasvisatoja saadaan viikosta puoleentoista viikkoa tavanomaista myöhempään. Kasvu on hyvää vauhtia nopeutumassa, mutta kirittävää riittää eikä satohuippuja tänä vuonna saavuteta. Sademäärät ovat vaihdelleet alueittain varsin runsaasti.

Puutarhaviljelmillä runsaistakin sateista on kuitenkin selvitty kohtuullisen hyvin salaojitusten ansiosta. Useimmille kasviksille liika kuumuus ja kuivuus aiheuttavat helpommin laatuongelmia kuin luonnollinen sade. Pitkään jatkuneesta kylmyydestä on tänä kesänä ollut haittaa esimerkiksi sipuleille. Ne ovat toistaiseksi kooltaan melko pieniä ja tarvitsisivat lämpöä kasvaakseen.

Elokuussa herkutellaan kaaleilla, pavuilla ja maissilla

Juurekset, kaalit ja sipulit muodostavat ruokavalion kasvisytimen, jonka varaan on hyvä rakentaa. Tutun porkkanan lisäksi punajuuret, sellerit, lantut, nauriit ja palsternakat tarjoavat vaihtelua. Kaalien suku on laaja. Valko- ja punakaalin sekä kukka- ja parsakaalin lisäksi maistuvat kyssä-, savoijin- ja kiinankaali sekä ravintopitoinen lehtikaali. Purjosipulin kausi on nyt parhaimmillaan, kun taas maukasta jättisipulia saa vain syksyllä.

Tuoreiden papujen sesonki kestää elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Pavut ovat hyviä valkuaisaineiden lähteitä, ja niitä tulisi opetella käyttämään entistä enemmän. Vihreät taitepavut, keltaiset vahapavut ja litteät, vihreät leikkopavut keitetään palkoineen. Nyt kannattaa tutustua myös härkäpapuun. Härkäpavuista poistetaan palot ja käytetään siemenet. Nauti härkäpavut keitettynä, ja lisää joukkoon laadukasta öljyä ja tuoretta minttua.

Tuoreen maissin sesonki alkaa elokuun lopulla. Makeita sokerimaisseja voi syödä sellaisenaan tai kypsentää keittäen tai grillaten. Lehtiselleri antaa hienon maun keittoihin ja patoihin. Avomaankurkkuja käytetään leivän päällä ja salaateissa. Niitä on myös helppo säilöä etikkakurkuiksi. Rehevät erikoissalaatit, kuten rooman-, puna-, salanova- ja lollo rosso -salaatit, toimivat hyvänä pohjana salaateille, joista voi koota kokonaisen aterian.

Lähde: MTK ry

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja