Mainos

Hemilä nimitettiin kansliapäälliköksi

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä siirtyy ennakko-odotusten mukaisesti maa- ja metsätalousministeriön johtoon. Tasavallan presidentti nimitti hänet perjantaina ministeriön kansliapäälliköksi heinäkuun alusta.

Hemilä jatkaa kuitenkin maa- ja metsätalousministerinä. Toistaiseksi ei ole tarkkaa päätöstä siitä, miten kauan hän jatkaa hallituksessa. Joka tapauksessa lain mukaan hän on valtion virkamiehenä virkavapaana niin kauan kuin hän on valtioneuvoston jäsenenä, joten hän ei tarvitse mitään erillistä päätöstä virkavapaudesta. Hemilä jatkaa ministerinä ainakin Suomen EU-puheenjohtajuuskauden loppuun eli vuoden loppuun. Alustavasti on puhuttu, että hän jättäisi ministerintehtävänsä ensi vuoden alkupuolella samassa yhteydessä, kun sisäministeri Kari Häkämieskin (kok.) jättää hallituksen.

Myös kansliapäällikön sijaisuuskysymys on juridisesti kiemurainen. Alle vuoden sijaisuudesta asiasta päättää ministeri, mutta tällä kertaa se ei ole mahdollista. Oikeuskansleri Paavo Nikulan mielestä kyse on sen verran suuresta asiasta, että tässä tapauksessa vuotta lyhyempikin sijaisuus voitaisiin tuoda valtioneuvoston yleisistuntoon. Kansliapäällikkö Reino Uronen siirtyi kesäkuun alussa eläkkeelle. Ainakin kesäkuun ajan kansliapäällikön sijaisena on Jan Heino, joka siirtyy ensi vuoden alkupuolelle metsähallituksen toimitusjohtajaksi.

Pätevin hakijoista

Nimitysmuistiossa kerrotaan, että virkaan ilmoittautuneiden vertailussa Hemilällä oli muita selvästi vankempi kansliapäällikön tehtäväalan tuntemus. Hemilä on perehtynyt laajasti ja monipuolisesti maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan ja kansainväliseen tehtäväkenttään. Hakijoita kansliapäällikön virkaan oli 15. Hemilän hakemus aiheutti jonkin verran hämmennystä, sillä hän oli aiemmissa yhteyksissä antanut ymmärtää, ettei hän ole kiinnostunut virasta. Hemilä nimitettiin kansliapäällikön virkaan toistaiseksi eli siis käytännössä pysyvästi. Olisi myös ollut mahdollista, että hänet olisi nimitetty seitsemän vuoden määräajaksi. Siinä tapauksessa hän olisi säilyttänyt myös nykyisen virkansa ministeriössä. Hemilä on 46-vuotias maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Hänellä on ollut jo tähänkin asti komea ura. Jo vuonna 1986 riitti kateellisia, kun hänet nimitettiin silloisen maatilahallituksen pääjohtajaksi. Vuodesta 1992 hänellä on ollut ylijohtajan virka maa- ja metsätalousministeriössä.

Hemilä oli jo edellisessä hallituksessa sitoutumattomana maa- ja metsätalousministerinä. Hänen tietonsa ja taitonsa maataloudesta ja etenkin maatalouden EU-kuvioista olivat sen verran ylivertaisia, että häntä tarvittiin uudessakin hallituksessa. Hemilä niitti mainetta keväällä, kun hän sai EU:n Agenda 2000 -neuvotteluissa aikaan Suomen maatalouden kannalta varsin hyvän ratkaisun. Jopa maataloustuottajien MTK:ssa häntä kiiteltiin. Muutoin Hemilän räväkät lausunnot ovat usein aiheuttaneet lähinnä pillastusta MTK:n ja myös keskustalaisten piirissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.