Mainos

Helteistä häiriöitä radio- ja tv-lähetyksille

Pitkään jatkuneet helteet ovat aiheuttaneet häiriöitä radio- ja televisiotoimintaan.

Häiriöitä syntyy jo yöllä, mutta ihmiset alkavat tehdä valituksia vasta aamulla tai aamupäivällä herättyään. Ilmiö saattaa esiintyä esimerkiksi viitenä peräkkäisenä aamuna, ja häiriöitä on lähinnä rannikkoalueilla.

Häiriöitä ilmenee radion ja tv:n alhaisilla taajuusalueilla. -Kun aurinko alkaa paistaa päivällä, häiriö häviää yleensä niin, ettei iltapäivällä siitä enää valiteta, kertoo Viestintäviraston radiotarkkailukeskuksen päällikkö Petteri Jokela.

Häiriöt lakkaavat, kun hellekausi päättyy. Häiriöt johtuvat siitä, että maan pinnalla ollut lämmin ilma nousee yön aikana ylöspäin, ja alempiin kerroksiin tulee sen tilalle viileää ilmaa. Tällöin syntyy ns. lämpötilainversio, jossa maan pinnalla olevan viileän ilmamassan päällä on lämpimän ilman kerros. Normaalioloissahan lämpötila laskee sitä mukaa, kun maanpinnasta noustaan ylöspäin.

Radioaallot kaartuvat lämpimässä ilmakerroksessa

Lämpimän ilman kerros aiheuttaa kanavoitumisilmiön, jossa radioaallot eivät hajaannu normaaliin tapaan ympäri avaruuteen. Sen sijaan ne kaartuvat lämpimässä ilmakerroksessa ikään kuin parin kilometrin paksuisen linssin ohjaamina.

Radioaaltojen eteneminen ilmakehässä jatkuu paljon tavallista pidempään. Radioaaltojen kaartuminen aiheuttaa Länsi-Suomessa sen, että Ruotsin radiotaajuudet tulevat voimakkaasti Suomeen.

Esimerkiksi Ylen TV2:n lähetysten loputtua viime keskiviikkona alkoi samalta kanavapaikalta näkyä Ruotsin nelosen lähetys. Todennäköisesti ruotsalaisia häiritsevät samalla lailla suomalaiset asemat.

Myös Etelä-Suomessa asemien lähetykset aiheuttavat häiriöitä Viron asemien kuulijoille ja päinvastoin. Itänaapuriin päin ei radioaaltojen ylipitkä eteneminen ole niin voimakasta, koska välissä on paljon maata ja saaria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.