Helsinki voitti - Sipoon raja siirtyy

KHO:n presidentti Pekka Hallberg korostaa MTV:n uutisille, että kyseessä ei ole ennakkotapaus. Päätöksessä painoivat Helsingin seudun erityispiirteet.

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Sipoon lounaisosien Helsinkiin liittämistä koskevat valitukset. Päätöksen seurauksena osa Sipoota liitetään Helsinkiin.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan Sipoon on luovutettava noin 30 neliökilometrin suuruinen alue Helsingille. Sipoo ilmoitti aiemmin, että jos se häviää kiistan, se aloittaa neuvottelut maan hinnasta.

Valtioneuvosto päätti viime kesäkuussa, että Sipoon lounaisosat liitetään Helsinkiin. Sipoo on vastustanut voimakkaasti kuntaliitosta.

Päätöksestä tehtiin 25 valitusta. Kolme valituksista peruttiin, yksi saapui myöhässä, ja 21 oikeus nyt hylkäsi.

KHO: Tämä ei ole ennakkoratkaisu

KHO:n presidentti Pekka Hallberg uskoo, että kuntien osaliitostapauksia tulee ratkaistavaksi lisää.

MTV:n uutisille antamassaan haastattelussa Hallberg korostaa kuitenkin, että tänään ratkaistu valtioneuvoston tekemän Helsinki-Sipoo -liitospäätös on tietyllä tavalla erityistapaus, eikä sitä suoraan voida pitää ennakkoratkaisuna muihin mahdollisesti ratkaistavaksi tuleville tapauksille.

KHO:n tämänpäiväisessä päätöksessä Helsingin seudun erityispiirteet olivat olennainen osa ratkaisun perusteita.

Kaupunginjohtaja valmis tulevien helsinkiläisten juttusille

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen uskoo, että Helsingin tarjoamat hyvät palvelut ovat paras keino vakuuttaa tulevat kaupunkilaiset liitoksen hyödyistä. Jo ennen KHO:n päätöstä Helsinki oli käynnistänyt valmisteluja liitoksen käytännön toteuttamiseksi.

Kiireellisimpänä asiana Pajunen pitää lokakuun kuntavaalien järjestämistä, jotta tulevat helsinkiläiset äänestävät jo Helsingin ehdokkaista. Myös sosiaali- terveys- ja opetuspalvelujen valmistelu käynnistyy heti.

Liitettävällä alueella asuu 2000 sipoolaista

Pajunen aikoo myös osallistua kaupunginjohtajan asukasiltaan tuleville helsinkiläisille, mikäli sopiva tilaisuus tulee.

Liitoksen hinta ei vielä selvillä

Lain mukaiset neuvottelut siitä, mikä on liitokseen kuuluvien alueiden Helsingille siirtymisen hinta, alkavat pian.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ei osannut vielä tänään arvioida, millaisista summista puhutaan.

Tänään KHO päätti myös siitä, että Sipoon hakema maiden pakkolunastus Nikkilässä oli lainmukainen, vaikka Helsinki siitä valitti. Maata siirtyyy siis myös Helsingiltä Sipoolle.

Sipoon Helsinkiin liitettävien osien asumisen ja liikenteen suunnittelu alkaa välittömästi. Aikaa kuluu kuitenkin vuosia ennen kuin tulevat helsinkiläiset asuvat visioidussa tiiviissä, kaupunpikimaisessa pientalo-Helsingissään metron lähellä.

Helsinki ei suunnittele uusia laajennuksia, mutta kaupunginjohtaja toivoo lisää yhteistyötä Helsingin seudulle.

(MTV3)

Katso Netti-tv:stä:

(Kymmenen uutiset 15.01.2008)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja