Mainos

Helsinki-Vantaan passintarkastus tehostuu

Helsinki-Vantaan lentoasemalla kahdeksan vuotta vallinnut erikoinen käytäntö, jossa lähtevän liikenteen matkustajan passia ei tarkasteta, lakkaa heinäkuun alusta. Ote jämäköityy, kun rajavartiolaitoksen edustaja tulee mukaan lähtevän liikenteen passintarkastuspisteeseen.

Lisäksi tarkastuspisteessä otetaan käyttöön atk-verkko ja päätteet, konelukulaitteet ja sellaiset asiakirjojen perustutkintavälineet kuten esimerkiksi ultraviolettivalo, jolla voidaan tarkastella passien suojaustekijöitä. Tällä haavaa lähtevän liikenteen passintarkastuksen kopissa on vartiointiyhtiön turvamies, jolla on oikeus tarkastaa matkustajan tax free -puolelle oikeuttava matkalippu, mutta ei passia.

Tarvetta olisi kyllä huomattavasti parempaan passin syyniin. Näin on esimerkiksi silloin, kun kopin ohittaa suomalainen henkilö, josta on oikeuden päätöksellä ja pakkokeinolain mukaan määrätty, että henkilö ei saa poistua ulkomaille.
-Tai sitten on etsintäkuulutettuja henkilöitä, jotka on kuulutuksen perusteella heti kiinniotettava tai pidätettävä, lisää Helsingin passintarkastusosaston päällikkö, komentajakapteeni Olli Kunnala rajavartiolaitoksesta.

Esimerkiksi taannoisen Albertinkadun ampumaradan surmista epäilty nainen pääsi passintarkastuksen ohi, koska vartiointiyhtiön henkilö ei pyydä nähtäväksi passia, jollei asiakas sitä näytä. Ja vaikka näyttäisikin, vartiointiyhtiön miehellä ei ole toimivaltaa passin tarkastamiseen.

Käytäntö vanhaa perua

Erikoinen käytäntö Helsinki-Vantaan lentoasemalla juontaa juurensa siitä, että useiden vuosikymmenien ajan aseman passintarkastuksen toiminnasta vastasi liikkuvan poliisin erillisyksikkö, kertoo Kunnala. Kuluvan vuosikymmenen alussa tämän erillisyksikön vahvuus oli sellainen, että sen henkilöstöä ei riittänyt liikenteen tarkastusten tekemiseen.
-Silloin liikkuva poliisi sai luvan ikäänkuin jättää ne tekemättä, eikä se ei saanut senkään jälkeen voimavaroja tarkastusten tekemiseen, muistelee Kunnala.

Viime kesän heinäkuun alusta passintarkastusvastuu Helsinki-Vantaan lentoasemalla siirtyi rajavartiolaitokselle. Rajavartiolaitos on hoitanut saapuvan liikenteen passintarkastuksia ja ensi heinäkuussa myös lähtevän liikenteen. Liikkuvan poliisin erillisyksikölle jäi edelleenkin noin 50 hengen vahvuinen ryhmä lentoasematehtäviin. Sen työalueena ovat poliisitehtävät: yleinen järjestys ja turvallisuus, rikostutkinta ja rikosten ehkäisy.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.