Helsingin yliopiston hallintorakennus vallattiin

Yliopistolain vastustajat Helsingin kaduilla 19.2.2009 Kuva: Lehtikuva

Yliopistolakia vastustavat opiskelijat ovat vallanneet Helsingin yliopiston hallintorakennuksen. Tuhatkunta mielenosoituksessa mukana ollutta marssi rakennukseen iltapäivällä.

Valtaukseen annetaan jatkua toistaiseksi, koska se sujuu rauhallisesti, eikä rakennuksessa ole esimerkiksi rikottu paikkoja.

- Kyseessä on hallinnan loukkaus. Poliisi vain seuraa tilannetta niin kauan, kun asianomistaja eli yliopisto pyytää poliisilta virka-apua, sanoo päivystävä komisario Mika Helminen.

Hallintorakennuksessa on yhä ainakin viitisenkymmentä ihmistä. Rakennuksen ulkopuolella on ollut pari poliisiautoa.

Miesopiskelija, joka ei halunnut kertoa nimeään kertoi paikan päältä, että rakennuksessa on ihmisiä keskustelemassa yliopistolaista ja varsinkin Helsingin yliopiston sisäisestä johtosääntömuutoksesta.

- Olen neljännessä kerroksessa, täällä on ehkä 50 ihmistä. Alakerrassa on myös ihmisiä, en tiedä, kuinka paljon. Tänne odotetaan vielä lisää ihmisiä ja ainakin osa ihmisistä aikoo olla täällä yön yli.

Miten pääsitte rakennukseen?

- Kun olimme kiertäneet mielenosoituksessa keskusta ja tulimme Porthanian eteen, siirryimme vain hallintorakennukseen. Ovet olivat auki, se on julkinen rakennus. Henkilökunta on suhtautunut neutraalisti, ei ole ollut ongelmia. On sovittu, että ulospääsytiet ovat avoinna ja niin edelleen, että infrastruktuuri toimii. Ei ole ollut mitään ongelmia.

Tilanne on rauhallinen?

- On toki (naurahtaa). Ihan rauhallista, ystävällismielistä keskustelua ja kaikilla on hauskaa.

Voiko tätä kutsua valtaamiseksi?

- Miksi sitä nyt haluaa kutsua. Täällä on ihmisiä keskustelemassa ja pitämässä hauskaa. Kaikilla on hyvä fiilis.

Onko virkavaltaa paikalla?

- En tiedä, en usko. Ihan vapaasti täällä saa kulkea sisään ja ulos ja ihmiset käyvät hakemassa syötävää ja tänne voi tulla myös takaisin.

Lue myös:

    Uusimmat