Helle pahentaa levätilannetta – sinilevien määrä on lisääntynyt sekä merellä että järvissä

Sinilevien määrä on lisääntynyt sekä merellä että järvissä 1:49
Sinilevän määrä on lisääntynyt sekä merialueilla että sisävesillä, lapsien ja lemmikkien on syytä pysytellä poissa vedestä, jos levää esiintyy – katso Seitsemän uutiset uutisjuttu aiheesta.

Sinilevien määrä on runsastunut sekä merialueilla että sisävesillä. Sinileviä on havaittu ainakin Saaristomeren eteläpuolella, Suomenlahdella ja Selkämerellä. Lähipäiviksi ennustettu lämmin ja tyyni sää voi nostaa sinilevät nopeasti laajoiksi pintaesiintymiksi. 

Helsingissä Munkkiniemen uimarannalla havaittiin tänään runsaasti sinilevää. Kaikkia ei levävaroitus huolestuttanut, mutta monet jättivät uimisen väliin.

– Kyllä se on tosi kurjaa. Mielellään, kun on helteinen päivä, pulahtaisi uimaan, mutta vähän se arveluttaa, koska ei mielellään mene leväiseen veteen, harmittelee Ulla Ala-Ketola

Helsinki yrittää parantaa meren tilaa

Munkkiniemen rannalla lomapäivää viettävä Helsingin ympäristöjohtaja vakuuttaa, että kaupunki yrittää parantaa meren tilaa.

– Itämeri on Helsingille tärkeä asia. Meillä on yhdessä Turun kanssa Itämeri-aloite, johon on saatu lähes 300 osallistujaa, kaupunkeja ja yrityksiä eri puolilta Itämerta. Me olemme rakentaneet yhden maailman parhaista jätevedenpuhdistamoista Helsinkiin ja työskennellään aktiivisesti myös Vantaanjoen vedentilan parantamiseksi, mutta tämä on pitkäjänteistä työtä. Koko Itämeren tilanne vaikuttaa myös Helsingin rantojen  tilanteeseen, selittää Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen.

Helle ja tyyni sää nostavat levät pintaan

Levähavainnot sekä järvissä että merellä ovat lisääntyneet viime viikosta.

– Satelliittikuvissa sinilevää on nähty jo Saaristomeren eteläpuolella, Suomenlahdella ja Selkämerellä ihan pinnassakin, kertoo erikoistutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Jos loppuviikoksi ennustettu helle toteutuu, sinilevätilanne voi huonontua nopeasti.

– Jos tulee lämmintä ja tyyntä, hyvin nopeastikin voi tulla lisää sinilevien pintakukintoja, uskoo Lehtinen.

Uimista levävedessä ei suositella

Paraisillakin levä on saapunut uimarien kiusaksi.

– Tottakai se harmittaa, kun ei omasta rannasta pääse uimaan. Se on tosi ikävää tietenkin, huomauttaa Laura Louko.

– Harmittaa todella paljon. Tykkään uimisesta ja mun mielestä on ihanaa, kun täällä on paljon rantoja. Aina pitää miettiä, mihin rantaan voi mennä ja välillä käy niin, ettei voi mihinkään rantaan mennä uimaan, perustelee Maija Aalto.

Sinileväisessä vedessä uimista ei suositella. Erityisesti lasten ja lemmikkien kannattaa pysytellä pois levävedestä.- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaan sinileväiseen veteen tulee suhtautua aina siten, että se voi aiheuttaa terveyshaittaa. Erityisesti lasten ja lemmikkien kanssa kannattaa olla varovainen. Itse en mene uimaan, jos vedessä on sinilevää, varoittaa Sirpa Lehtinen.

Lue myös:

    Uusimmat