Mainos

Helena Juntunen ja Arttu Kataja voittajiksi Lappeenrannassa

Sopraano Helena Juntunen Kiimingistä ja helsinkiläinen bassobaritoni Arttu Kataja voittivat oopperafinaaliin eilisiltana päättyneet Lappeenrannan laulukilpailut. Molemmat olivat viikon mittaisen kilpailun ennakkosuosikkeja.

-Olisi ollut ehkä helpompi lähteä liikkeelle ihan puhtaalta pöydältä, alkuun jännitin hirveästi. Onneksi olen laulanut tätä ohjelmistoa jo paljon, 25-vuotias Juntunen totesi urakkansa jälkeen.

Lappeenrannasta hän kiirehti Ouluun ja Mimin rooliin Puccinin La Bohemessa. Kilpailun nuorin osanottaja, 22-vuotias Arttu Kataja osoitti poikkeuksellista kypsyyttä ja ilmaisullista varmuutta alkueristä lähtien. Finaalissa hän lauloi Leporellon Luetteloaarian Mozartin Don Giovannista. Rooli on uudelleen edessä keväällä Sibelius-Akatemian produktiossa.

Voiton tuomiin työtarjouksiin hän aikoo suhtautua maltilla: -En ota liikaa töitä enkä lähde vielä kovin suuriin rooleihin. Moni on särkenyt instrumenttinsa sillä tavalla. Suomalaisena esikuvanaan Kataja pitää opettajaansa Jorma Hynnistä, joka seurasi katsomossa loppukilpailua.

Helena Juntusen opettaja on Anita Välkki. Hänen oppilaansa ovat aiemminkin laulaneet voittajiksi Lappeenrannassa. -Moni on sanonut, että taas Anita teki hattutempun, Juntunen naurahti.

Kilpailun hän arvioi rankaksi ja haasteelliseksi ohjelmiston pituuden ja monipuolisuuden vuoksi. Ensimmäisen palkinnon 7000 euroa Juntunen aikoo käyttää ulkomaisiin opintoihin. Naisten sarjan voiton lisäksi hän sai 1300 euron erikoispalkinnon hyvästä lied-esityksestä.

Teatteria ja Tuntematonta sotilasta


Oopperafinaaliin valittua yhdeksää laulajaa säesti vahvistettu Lappeenrannan kaupunginorkesteri kapellimestari Eri Klasin johdolla. Useimmilla kilpailijoilla oli jo ennakkoon kokemusta orkesterin kanssa.

-Tehtävänä on tukea nuorta laulajaa, joillakinhan on vielä taipumusta kiirehtiä, toisia saa taas houkutella mukaan, Klas kuvasi.

Helena Juntusella on tuntumaa työhön sekä Suomen Kansallisoopperasta että Savonlinnan oopperajuhlilta, joissa hän on esiintynyt muun muassa Taikahuilun Papagenana. Laulu on ollut keskeinen tekijä lapsesta saakka.

-Harrastuksia ei tarvitse etsiä, kun työ on harrastus. Teatteri kuuluu siihen myös, Juntunen kertoi. Hän on avustanut Oulun kaupunginteatterissa jo 10-vuotiaana.

Tulevaisuuden unelmarooleja ovat Gounod'n Faustin Margareta ja Tatjana Tshaikovskin Jevgeni Oneginissa.

Mikkelin musiikkiopistossa oboella aloittanut Arttu Kataja lauloi lapsena heleällä ja kirkkaalla sopraanolla. Nyt bassobaritoni opiskelee neljättä vuotta Sibelius-Akatemiassa. 7000 euron palkinnon hänkin aikoo sijoittaa jatko-opintoihin, joita ehtii vielä suunnitella tarkemmin myöhemmin. Lied-ohjelmisto on ollut tähän saakka etusijalla eikä Kataja vielä nimeä lempirooliaan oopperan puolella - oopperakirjallisuuteen hän haluaa tutustua kaikessa rauhassa.

Laulun lisäksi elämään mahtuu kuntoilua ja elokuvaa. Kestosuosikkina on säilynyt Edvin Laineen Tuntematon sotilas. Väinö Linnan teoskin on tullut luettua niin monta kertaa, että sieltä irtoaa aina tilanteen vaatima repliikki. Voittoisan finaalin jälkeen Kataja siteerasi Hietasta: -An ny maar yks suolane silakka!

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.