Mainos

Haukoista ratkaisu Suomen lokkiongelmiin?

Lontoossa metsästyshaukat on valjastettu pulujahtiin. Kaupungin miljoonat pulut ovat useilla alueilla paha riesa, joista koituu puhdistuskuluja ja hygieniahaittoja.

Haukkojen käyttö on vakiintunut Lontoossa osaksi pulujen vastaista taistelua.

Lontoossa 5-vuotias ritarihaukka Travis on keskustan pulujen kauhu. Sen vastuualue, London Eye -maailmanpyörän ympäristö, pysyy vapaana kesykyyhkyistä arkiaamuisin tehtävien lentokierrosten avulla.

– Moni käyttää nykyään haukkoja, sillä pulujen pyydystäminen elävänä on kallista, sillä se vaatii paljon työtunteja. Ja monet eivät pidä ampumisesta, itsestäänselvistä syistä, kertoo Hawkforce-yrityksestä Graham Storey.

Suomessa jo lupa metsästyshaukan maahantuonnille

Haukkojen ei ole tarkoitus tappaa puluja, vaan pelottaa ne tiehensä lyhyillä lentopyrähdyksillä. Puluilla on sisäänrakennettu pelko kaikkea petolinnun muotoista kohtaan. Haukat tekevät työn erittäin hyvin luonnollisen käyttäytymisensä kautta.

Haukat herättävät Lontoossa myös vastustusta. Eläinaktivistien mielestä ne ylittävät liian usen valtuutensa ja tappavat puluja. Niiden on raportoitu hyökänneen myös pienten koirien kimppuun.

– Ikävä kyllä emme voi täysin estää niitä nappaamasta puluja. Osa työtäni on varmistaa, että niin vähän puluja kuin mahdollista joutuu haukan kynsiin, Graham Storey toteaa.

– Tehtävämme on pääasiassa pelotella puluja ja estää niiden muniminen ja pesiminen, jatkaa Storey.

Haukat olisivat mahdollinen ratkaisu myös Suomen kaupunkien pulu- ja lokkiongelmiin.

Suomessa myönnettiin viime vuonna ensimmäinen lupa metsästyshaukan maahantuonnille. Haukankäsittelijä uskoo, että hänen siivekkäät kollegansa pärjäisivät hyvin Suomenkin työoloissa, jos ne otettaisiin avuksi pulujen ja lokkien torjuntaan.

–Ehdottomasti. Käytämme haukkoja useilla alueilla myös lokkikannan kurissapitoon, Storey suitsuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.