Hätätiedotteiden yleistyminen tekee ihmiset välinpitämättömiksi

Puutarha-alan yrityksen omistama teollisuushalli roihusi eilisiltana ilmiliekeissä Kaarinassa. Koska palo levitti sankkaa savua, Varsinais-Suomen pelastuslaitos päätti lähettää palosta hätätiedotteen, jossa kehotettiin ihmisiä hakeutumaan sisätiloihin ja sulkemaan ikkunat.

Hätätiedote julkaistiin MTV:n, Ylen ja Nelosen televisiokanavilla.

Ylen kytkentäkeskuksessa sattuneen virheen vuoksi kansalaisille lähetetty hätätiedote sisälsi kuitenkin virheellistä tietoa.

- Inhimillisistä syistä lähetysjärjestelmästä lähti vanha, samanniminen tiedosto, joka sattui olemaan Hangon onnettomuuden hätätiedote heinäkuulta, Yleisradion turvallisuuspäällikkö Simo Alho sanoo.

Hätätiedotteet houkuttelevat yleisöä

Liikenne- ja viestintäministeriön toimintaohjeessa todetaan, että hätätiedote voidaan antaa, kun ihmishenkiä on välittömässä vaarassa. Esimerkkeinä mainitaan aseistautuneen rikollisen aiheuttama vaara tai pato-onnettomuus.

Kesän ja alkusyksyn aikana hätätiedotteita on lähetetty kuitenkin toistuvasti esimerkiksi taajama-alueilla liikkuneista karhuista ja tulipaloista.

Liikenne- ja viestintäministeriön turvallisuusjohtaja Rauli Parmeksen mukaan hätätiedotteen lähettämisestä voivat päättää poliisi-, pelastus- ja rajavartioviranomaiset, hätäkeskuslaitos sekä erityisviranomaiset, kuten lentopelastuskeskus, ilmatieteenlaitos, säteilyturvakeskus oman harkintansa mukaan.

- Kaikki eivät välttämättä arvioi hätätiedotteen tarvetta ihan samalla tavalla, Parmes kuittaa.

Hätätiedotteiden määrää ei olla Parmeksen mukaan tietoisesti kasvatettu.

- Ei. Koska jos hätätiedotteita alkaa tulla hirveän paljon, silläkin on oma vaikutuksensa siihen, miten ihmiset niihin suhtautuvat.

Tiedotteiden määrän lisäämisen myötä myös välinpitämättömyys hätätiedotteita kohtaan on lisääntynyt .

- Joissain tapauksissa hätätiedotteet ovat toimineet jopa houkuttimena. Eli ihmiset lähtevät paikanpäälle vaikka tarkoituksena on, että ihmiset pysyisivät kodeissaan, Parmes jatkaa.

Hätätiedotteiden yleistymistä selittää ainakin se, että viime vuonna turvallisuusalan oppilaitoksissa aloitettiin koulutus hätätiedotteiden lähettämisestä.

Paikallisuutisia valtakunnallisesti

Nykyään kun hätätiedote lähetetään, se välitetään automaattisesti jokaiseen suomalaiskotiin. Vaikka uutinen olisi kuinka paikallinen, teknisistä syistä johtuen viesti saa aina valtakunnallisen näkyvyyden.

- Rahalla voitaisiin rakentaa tekninen järjestelmä, jonka avulla hätätiedotteet voitaisiin lähettää paikallisesti, ja tämä on asia, jota tullaan tulevaisuudessa pohtimaan, kuvailee Parmes.

Massatekstiviestit olisivat yksi keino paikallisten hätätiedotteiden lähettämiseksi.

Katso Nina Rahkolan juttu

Lue myös:

    Uusimmat