Mainos

Hassi: Kemikaalidirektiivi vaarassa vesittyä

Hassin mukaan suunniteltu kompromissi vapauttaisi radikaalisti testausvaatimuksia. Yrityksille tulisi oikeus salata terveysvaikutuksia liikesalaisuuksina. Vain noin kymmenen prosenttia markkinoilla olevista kemikaaleista on testattu.

Saksan kemianteollisuus on saanut lobattua läpi merkittäviä heikennyksiä EU:n kemikaalidirektiivi REACH:iin, sanoo vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi.

Hassin mukaan sosialisti- ja konservatiiviryhmien neuvottelema kompromissi kemikaaliesityksestä uhkaa vesittää koko direktiivin. Kompromissi on pitkälti kemianteollisuuden ja erityisesti saksalaisen teollisuuden toiveiden mukainen.

- Kemikaalivirasto saisi vaatia teollisuutta testaamaan kemikaaleja vain, mikäli virasto pystyy etukäteen todistamaan, että aine on vaarallinen. Se on vähän epäloogista, sanoo Hassi.

Vihreät ja vasemmisto ovat tehneet vastaehdotuksen, joka perustuu suurelta osin parlamentin ympäristövaliokunnan kantaan. Parlamentin kannasta äänestetään ensi viikolla EU-parlamentin täysistunnossa.

Hassin mukaan sosialistien ja konservatiivien kompromissi vapauttaisi testausvaatimuksista 90 prosenttia suurimmasta kemikaaliryhmästä. Ryhmän aineita tuotetaan 1-10 tonnia vuodessa.

Lisäksi kompromissiehdotus antaisi yrityksille oikeuden salata kemikaalien terveysvaikutuksia koskevia tietoja liikesalaisuuksina. Näin suuryritykset voisivat pakottaa pieniä firmoja toistamaan samat testit, jotka suurfirmat ovat jo tehneet.

Saksan hallitusmuodostus viivästyttää jäsenmaiden kannan muodostamista. Lopullisesti esitys lyödään lukkoon ensi vuonna.

Kemikaalilainsäädäntöä valvomaan perustetaan uusi EU:n kemikaalivirasto, joka sijoitetaan Helsinkiin.

Vain noin kymmenen prosenttia markkinoilla olevista aineista testattu

EU:n nykyinen kemikaalilainsäädäntö on vanhentunut. Sen mukaan uudet kemikaalit, jotka tulevat markkinoille on testattava.

Testausvaatimus ei koske kemikaaleja jotka ovat päässeet markkinoille jo ennen vuotta 1981, eikä teollisuudella ole intoa ryhtyä niitä tutkimaan. Hassin mukaan markkinoilla olevista aineista vain noin kymmenen prosenttia on testattu syöpävaarallisuuden varalta.

Komission ehdotuksen lähtökohta oli se, että jo markkinoilla olevat aineet pitäisi testata yhtä tarkkaan kuin uudet. Hassin mielestä kompromissiesityksen testaussäännöt on vesitetty.

- Vaadittaviin testeihin on lisätty turha eläinkoe, mutta poistettu testit joilla selvitetään vaikutuksia perintötekijöihin., Hassi sanoo.

Hänen mukaansa konservatiivien vaatimus ottaa tupakka ja sen lisäaineet erityistarkkailun kohteeksi on pelkkä savuverho, jolla on yritetty peittää sitä, että he ovat muuten pyrkineet heikentämään sääntöjä.

Myös kemianteollisuus on nostanut suuren metelin nimenomaan tupakasta.

Komission esityksen mukaan tupakka lisäaineineen ilman muuta kuuluu direktiivin alle.

EK ei ole perehtynyt asiaan

Hassi arvostelee myös suomalaisen elinkeinoelämän toimintaa. Hänen mielestään EK:n kannanotoista on nähty, ettei Etelärannassa ole kovin syvästi paneuduttu asiaan. Paperiteollisuus taas on Hassin mukaan ainakin aluksi lukenut esitystä kuin piru raamattua.

- He lukevat esitystä siten, että puukuidut pitäisi molekyyli molekyyliltä analysoida. Siinä ei tietenkään ole mitään järkeä, eikä komissio ole sellaista koskaan ehdottanut, Hassi sanoo

Hänen mukaansa tätä kohtaa on ehdotuksessa jo selvennetty teollisuuden toiveiden mukaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.