Harvinaista videota: MTV Uutiset kuvasi ilmasta käsin suomalaisia Horneteja Nato-harjoituksessa

2:13

Sotilasliitto Nato on jatkanut ilmatunnistusharjoituksia suomalaistuella. MTV Uutisten toimittaja Kalle-Ville Lahtinen pääsi mukaan seuraamaan Suomen Hornetien osallistumista toimintaan Ämarin tukikohdassa Virossa.

Tapahtui jossain päin koillista Eurooppaa eilen: lentokone nousee ilmaan ja sammuttaa kaikki tunnistussignaalinsa. Kone ottaa yllättävän suunnan. Naton ympäri vuorokauden toimiva tilannekuvakeskus Saksassa on valmiina.

Tässä Nato-harjoituksessa tunnistamaton mykkä kone on matkalla kohti Suomen ilmatilaa ja suomalaishävittäjien tehtävä on tulla tunnistamaan se.

Suomalaishornetit tulevatkin pikavauhtia siivelle. Ne ryhtyvät epäilyttävän koneen tunnistustyöhön ja yrittävät ottaa yhteyttä siihen. Menettelytapojen mukaan seuraan liittyy kaksi muuta hävittäjää ja kone käännytetään.

Harjoitus on tarpeen, koska 80 prosenttia tunnistustehtävistä osoittautuu venäläisiksi ja niiden nykyinen käytös huolestuttaa.

Kuluneiden runsaan kahden vuoden aikana Venäjän ilmatoiminta Nato-maiden ilmatilojen lähellä on noussut 70 prosenttia. Baltian maat ovat huolissaan tilanteesta.

Kuten ennenkin, Suomi on mukana useita kertoja vuodessa olevissa harjoituksissa Naton rauhankumppanuusohjelman puitteissa. Suomalaispilotit eivät toiminnastaan puhu. He vain lentävät.

Katso myös toimittaja Mirja Sipisen arviot Naton ja Venäjän tuoreista neuvotteluista. 

2:15

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja