Hartwallin ja Coca-Colan yhteistyö päättyy

Hartwallin ja Coca-Colan välinen yhteistyö päättyy ensi vuoden lopussa. Coca-Cola ryhtyy itse hoitamaan tuotteidensa tuotantoa, myyntiä ja jakelua vuoden 1999 alusta alkaen.

Yhteistyön päättymisen syynä olivat Hartwallin toimitusjohtajan Jussi Länsiön mukaan yhtiöiden toisistaan poikkeavat pitkän ajan strategianäkemykset.

Coca-Cola-tuotteiden osuus Hartwallin kokonaismyyntimäärästä oli viime vuonna 86 miljoonaa litraa eli 14,8 prosenttia ja liikevoitosta 8,9 prosenttia. Hartwallin kotimaan myynnistä Coca-Cola-tuotteiden osuus oli 22,4 prosenttia.

Coca-Cola maksaa Hartwallille vuosien 1997-1999 aikana korvauksena yhteistyösopimuksen purkamisesta yhteensä noin 200 miljoonaa markkaa. Korvauksesta hieman yli puolella on tulosvaikutusta, joka kirjautuu tänä ja ensi vuonna, kertoi Länsiö.

Korvaus sisältää Hartwallin Coca-Cola-toimintaan sitoutuneen vaihto-omaisuuden ja Hartwallin omistamat CC Cold Drink -yhtiön osakkeet, jotka siirtyvät Coca-Cola Companylle vuoden 1997 lopussa.

Länsiön mukaan neuvottelut yhteistyön päättämisestä käytiin hyvässä hengessä ja yhteisymmärryksessä. Pitkä siirtymäkausi antaa molemmille yhtiöille aikaa tarpeellisiin liiketoiminnan uudelleenjärjestelyihin.

Hartwallin yhteistyö Coca-Colan kanssa alkoi vuonna 1957. Viimeisen yhtiöiden välisen viisivuotisen valmistus-, myynti- ja markkinointisopimuksen voimassaoloaika päättyi viime maaliskuun lopussa.

Coca-Cola oli viime vuonna Suomen myydyin virvoitusjuoma. Sen osuus päivittäistavarakaupan virvoitusjuomamyynnistä oli 18,2 prosenttia. Toiseksi myydyin oli Hartwallin Jaffa, jonka osuus oli 6,9 prosenttia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat