Mainos

Hantan kotimainen vastine tartuttaa myyräkuumeen

Yhdysvalloissa Yosemiten kansallispuistossa tavattu hantavirus on voimakkaita - aluksi flunssankaltaisia oireita - aiheuttava tauti. Tähän mennessä virus on todettu kahdeksalla puistossa vierailleella ihmisellä, joista kolme on kuollut.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Ilkka Julkusen mukaan taudin saaneista 10 - 15 prosenttia menehtyy. Yosemitessa tavattuun virukseen ei voi sairastua Euroopassa.

- Tämä virus esiintyy vain Pohjois-Amerikassa ja siellä erityisesti kuivilla ja aavikkoisilla alueilla. Esimerkiksi suomalaisista taudille ovat voineet altistua vain ne, jotka ovat olleet alueella. Tuolloinkin riski sairastumiseen on melko pieni, Julkunen rauhoittelee.

Paljon jyrsijöitä - paljon tautitapauksia

Ainoa Suomessa esiintyvä hantavirus on Puumala-virus, joka aiheuttaa myyräkuumeen. Sen tarttumismekanismi on sama kuin Yosemitessa tavatun viruksen.

- Tauti leviää jyrsijöiden virtsan ja ulosteen mukana. Se tarttuu ihmiseen kosketuksen tai hengityksen kautta.Virusta kantavalle eläimelle tauti ei aiheuta mitään oireita.

Alttius hantaviruksen tarttumiselle kasvaa suhteessa jyrsijöiden määrään.

- Esimerkiksi Suomessa myyräkuumetta tavattiin poikkeuksellisen paljon vuonna 2009. Silloin jyrsijäpopulaatio oli suuri, Julkunen sanoo.

Tappavaa hantavirusta epäillään löytyneen jo toiselta alueelta Yosemiten kansallispuistossa.

Viranomaiset varoittavat, että jopa 12 000 ihmistä on saattanut altistua virukselle High Sierra Camps -leirintäalueilla kesä-elokuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.