Suomen parhaaksi kokiksi on valittu helsinkiläisen ravintolan Bläkin kokki Mika Palonen. Gastro-messuilla käydyn tiukan taiston toiseksi tuli Heikki Liekola, (Restaurant Lux, Tukholma) ja kolmannen sijan nappasi Eric Räty (Ravintola Chez Dominique, Helsinki).
- Aivan mahtava fiilis. Tämä on kolmas kertani Vuoden Kokki -kisassa ja vihdoin uurastus on palkittu, totesi onnellinen voittaja heti julkistuksen jälkeen.
Palonen, 33, valittiin myös lehdistön suosikiksi. Parhaimmasta keittiötyöskentelystä palkittiin Räty.
- Voiton ratkaisi laaja-alainen kokemus ja kaksi tasaisen hyvää kisasuoritusta. Palonen oli erityisen vahva yllätyskori-osiossa, kertoo kilpailun päätuomarina toiminut Jarmo Vähä-Savo.
Kouluruoka yllätti kilpailijat
Finaalitehtävänä oli valmistaa viidessä tunnissa kymmenelle hengelle kaksi erillistä kilpailuruokaa.
Ensimmäisenä vuorossa oli yllätyskori-tehtävä, jossa kilpailijoiden tuli valmistaa koululounas annetuista raaka-aineista. Korissa oli muun muassa siikaa, juureksia, suomalaisia maitotuotteita ja suklaata. Yllätyskorin raaka-aineet ja tehtävänanto julkistettiin kilpailijoille vasta kisa-aamuna.
Toisena kilpailutehtävänä finalistit taiteilivat pääruoan suomalaisesta viljapossusta kastikkeen ja lisäkkeiden kera. Palosen annoksessa oli muun muassa pekonipossurulla ja misolla glaseerattua porsaan sisäfileetä.
Vuoden Kokki lunasti voitollaan 6 000 euron rahapalkinnon. Kisan toinen sai suorituksestaan 3 000 euroa ja kolmas 1 000 euroa. Kilpailun järjesti Gastronomien Finlande -säätiö yhteistyökumppaneineen.
Katso Mika Tommolan juttu
Sumo video id
(MTV3)