Mainos

Hämeen-Anttila: Egyptin suurmielenosoitus tuskin johtaa vallankumoukseen

Professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko, että Egyptin tämänpäiväinen kuohunta johtaa isompaan vallankumoukseen.

- Oli ennakoitavissa, että tällaisia levottomuuksia viime päivien tienoilta tulee. Se kertoo lähinnä muutospaineesta, mutta ei vielä ehkä kuitenkaan merkitse, että muutosta olisi tulossa.

Myös Suomen Lähi-Idän instituutin johtaja Ari Kerkkäsen mukaan on vaikea arvioida, mihin tämänpäiväinen mielenosoitus johtaa.

- Mutta vaikka se ei johtaisikaan mihinkään, tämä kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoitus on ehdottomasti merkityksellinen ja poikkeuksellinen mielenosoitus. Tämä saattaa olla Egyptille muutoksien vuosi.

Hämeen-Anttila pitää todennäköisimpänä, että valtakoneisto hiljentää opposition lähipäivien aikana.

- Egyptissä on valitettavan hyvin oppositiota hiljentämään tottunut valtakoneisto. Vaikka presidentti on vanha ja ilmeisesti sairaalloinen, niin itse koneistolla valta on tällä hetkellä tiukasti käsissään. Se, että oppositio hiljennetään, on myös Egyptissä olevien turistien kannalta paras vaihtoehto, mutta en tiedä, onko tiukan hallinnon jatkuminen egyptiläisten kannalta onnellisin tilanne.

Hämeen-Anttila muistuttaa, että Egyptin historiassa levottomuuksia on aiemminkin ollut, sillä Egyptillä on ollut varsinkin muslimiveljeskunnan kanssa runsaasti vastakkainasettelua.

Vallanvaihto Egyptissä vaikuttaisi koko Arabimaailmaan

Hämeen-Anttila arvelee, että jos vallankumous tapahtuisi, olisivat seuraukset merkittäviä muun muassa siksi, että Egypti on Yhdysvaltojen läheinen liittolainen.

- Jos vallankumous tapahtuisi, arabihallitukset joutuisivat pelkäämään levottomuuksia myöskin omissa maissaan.

Hämeen-Anttilan mukaan kuohunta voisi pahimmillaan johtaa siihen, että Egyptissä syntyisi vakavia sisäisiä levottomuuksia.

- Merkittävin seuraus olisi, jos vanha valta luhistuisi yhtä helposti kuin se kävi Tunisiassa. Se voisi levitä minne vaan ja johtaisi hyvin näyttäviin vallanvaihtoihin ja koko Lähi-idän tilanteen uudelleen arviointiin.Pidän kuitenkin tällaista vallankumousta hyvin epätodennäköisenä.

Hämeen-Anttilan mukaan Egyptin tapahtumilla on paljon suuremmat seuraukset kuin Tunisian tapahtumilla.

- Tunisiaa on helppo pitää enemmänkin pohjois-afrikkalaisena marginaalitapauksena. Kaikki mitä Egyptissä tapahtuu vaikuttaa koko Arabimaailmaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.