Mainos

Halonen tyytyväinen EU-WEU-yhteistyön muotoon

Ulkoministeri Tarja Halonen on tyytyväinen siihen, että Suomen ja Ruotsin ajama malli EU:n ja WEU:n yhteistyöstä kriisienhallinnassa kirjattiin EU:n perussopimukseen viime yönä päättyneessä Amsterdamin huippukokouksessa. -Se oli Suomen kannalta napakymppi, Halonen iloitsi.

Halosen mukaan Suomen ja Ruotsin tavoitteena EU:n ja WEU:n yhteistyössä oli toteuttaa se, mikä on tarpeellista, mutta ei mennä siitä pidemmälle, ja näin juuri tehtiin.
-Tämän pitäisi lisätä suomalaisten itsetuntoa sen suhteen, että pienetkin maat ja jopa uudet jäsenmaat voivat saada läpi sellaisia asioita, jotka järkevästi perustellaan, Halonen sanoi.

Suomelle oli pettymys, että hallitusten välinen konferenssi ei kyennyt sopimaan unionin päätöksentekojärjestelmän uudistamisesta. Halosen mielestä tämä ei kuitenkaan ollut tavaton yllätys.
-Tässä kävi niin, että ne päätökset kuten Emuun liittyvät, jotka välttämättä oli tehtävä, myös tehtiin. Sen sijaan ne, joista ei ihan vielä tarvinnut päättää, lykkääntyivät, Halonen sanoi.
-Kävi vähän kuin tuloneuvotteluissa, joissa jakoselvityksiin tuppaavat lykkääntyä sellaiset asiat, joista ei ole ihan pakko päättää.

Ulkoministeri Halonen ei usko, että EU:n laajentumisneuvottelut välttämättä hidastuvat tämän vuoksi, mutta raskaammat niistä varmasti tulee.
-Nyt kysymykset vallanjaosta nivoutuvat laajentumiseen lähemmin, kuin olisi toivottavaa. Voi olla, että neuvottelutilanteet seuraavien vuosien aikana eivät ainakaan helppone, mutta eivät ne mahdottomia ole, Halonen sanoi.

Halonen kirjasi voiton puolelle myös sen, että edistymistä tapahtui mm. sellaisissa asioissa kuin tasa-arvo, avoimuus, kuluttajansuoja ja ympäristönsuojelu. Myös korkean työllisyyden ottaminen yhteiseksi tavoitteeksi vastaa Suomen pyrkimystä.
-Kun hallitusten välinen konferenssi alkoi ja Suomen hallitus asetti tavoitteeksi työllisyysasioihin puuttumisen, sitä pidettiin jopa utopistisena, Halonen muisteli.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.