Halonen: Länsi-Balkanin maat olisi saatava EU:hun

Länsi-Balkanin EU-aikeet saivat tukea Thessalonikin huippukokouksessa, johon osallistui myös presidentti Tarja Halonen.

EU-maiden, tulevien jäsenmaiden, Bulgarian, Romanian ja Turkin johtajat ovat tavanneet kokouksessa viiden Länsi-Balkanin maan edustajat. Ne vahvistivat Thessalonikissa, että myös Balkanin mailla on tulevaisuus EU:n jäseninä.

- Me olemme EU:n kautta, osa meistä myös Naton jäseninä ja YK:n kautta sitoutuneet tämän alueen tulevaisuuteen.

"Mikään maa ei ole tuomittu sotaan"

- EU:n laajentuminen ei ole kunnossa ennen kuin Länsi-Balkanin maat on saatu mukaan, sanoi presidentti Tarja Halonen.

- Mikään alue ei ole tuomittu sotaan, väkivaltaan ja köyhyyteen.

EU on sitoutunut antamaan Serbia-Montenegrolle, Bosnia-Herzegovinalle, Makedonialle, Albanialle ja Kroatialle ylimääräistä tukea 210 miljoonan euron edestä vuosina 2004-06. Maille ei ole vielä annettu aikataulua EU-jäsenyydelle, mutta niitä tuetaan jäsenyyden valmistelussa. Oikeusvaltion ja yhteiskuntarauhan rakentaminen tärkeä edellytys jäsenyydelle.

- Jokainen omien valmiuksiensa mukaan, totesi Halonen.

Balkanin maat ovat asettaneet jäsenyydelle omia tavoitteitaan. Esimerkiksi Serbia-Montenegro haluaisi olla EU:ssa jo 2007 tai 2008. Maista ainoana virallisen hakemuksen EU-jäsenyydestä on jo jättänyt Kroatia.

EU: Kroatian pakolaisten kotiinpaluuta helpotettava

EU vaatii, että Kroatia ja muut tekevät yhteistyötä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa ja luovuttavat kaikki epäillyt. Lisäksi pakolaisten kotiinpaluuta on helpotettava.

- Kroatian suhteen olen aika toiveikas, Halonen sanoi.

Halonen ja useat muut puhujat korostivat omassa puheenvuorossaan hyvien naapurisuhteiden merkitystä. Vuosien sotien jälkeen yksinkertaisimpienkin yhteistyömuotojen rakentaminen on hankalaa.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ilmoitti kokouksessa, että Kosovon tulevaisuudesta voidaan aloittaa heinäkuussa keskustelut Albanian ja Serbian välillä. Kosovon albaanit eivät kuitenkaan vahvistaneet neuvottelujen aloittamista.

Kosovo on vuoden 1999 sodasta lähtien ollut YK:n hallinnassa. Sen tulevaisuutta ole ratkaistu. EU ei kannata Kosovon itsenäistymistä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.06.2003).

Lue myös:

    Uusimmat