Hallituspuolueet kuluttavat vaalimainontaan tuplaten oppositioon verrattuna

Oikeusministeriön kehittämispäällikkö pitää huonona sitä, että jotkut kunnat perivät maksuja vaalimainostelineidensä käytöstä. Hänen mielestään maksuttomat mainostelineet edistävät demokratiaa, sillä niihin voivat laittaa mainoksiaan myös pienet ja köyhät puolueet. Kuvassa vaalimainontaa Helsingissä eduskuntavaalien kampanjan aikana maaliskuussa 1999.
Oikeusministeriön kehittämispäällikkö pitää huonona sitä, että jotkut kunnat perivät maksuja vaalimainostelineidensä käytöstä. Hänen mielestään maksuttomat mainostelineet edistävät demokratiaa, sillä niihin voivat laittaa mainoksiaan myös pienet ja köyhät puolueet. Kuvassa vaalimainontaa Helsingissä eduskuntavaalien kampanjan aikana maaliskuussa 1999.Lehtikuva-MTV3
Julkaistu 20.08.2008 18:15(Päivitetty 23.08.2008 18:55)

Hallituspuolueet käyttävät lokakuun kuntavaaleissa kampanjointiin rahaa kaksi kertaa niin paljon kuin oppositiopuolueet. STT:n keräämien tietojen mukaan keskusta, kokoomus, vihreät ja ruotsalainen kansanpuolue käyttävät lähinnä vaalimainontaan ja sen suunnitteluun liki kaksi miljoonaa euroa, kun sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset aikovat pärjätä yhteensä miljoonalla eurolla.

Puoluetoimistojen noin kolmen miljoonan euron satsaus vaalikampanjointiin on vain jäävuoren huippu, sillä kaikissa puolueissa rahaa palaa myös piirijärjestöjen, kunnallisjärjestöjen, puolueosastojen, tukiryhmien ja yksittäisten ehdokkaidenkin pussista.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo puolueensa käyttävän vaalikampanjaan 700 000 euroa, mistä puolet kuluu mainosten suunnitteluun ja toinen puoli mainosajan ostamiseen tv:stä ja ilmoituspaikkoihin netissä ja lehdissä. Kokoomus tavoittelee 8000:aa ehdokasta, joista nyt on koossa noin 5000.

Keskustan vaalibudjetti tarkentuu vielä syyskuun puoluehallituksessa, mutta aikaisemmin sen on kerrottu olevan 800 000 euroa. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen kertoi toukokuussa, että keskusta luopuu tv-mainonnasta kuntavaaleissa.

Keskusta on perinteisesti asettanut eniten ehdokkaita, noin 11 000. Niistä arvioidaan olevan nyt koossa noin 7000.

Vihreät budjetoineet kaikki kulut

Vihreiden kampanjakoordinaattori Mikko Airto ilmoittaa vaalibudjetiksi 450 000 euroa. Hän korostaa, että siinä ovat mukana kaikki kulut lähtien henkilöstön palkoista. Vertailukelpoinen luku muiden puolueiden mainosbudjettiin on vihreillä 170 000 euroa.

Vihreät eivät ole vielä päivittäneet ehdokasmääräänsä, mutta alkukesästä ehdokkaita oli koossa noin 1500. Tavoitteena on asettaa 2200-2500 ehdokasta.

Ruotsalainen kansanpuolue asettaa ehdokkaita 52 kuntaan. Järjestöpäällikkö Maria Grundström kertoo, että ehdokkaita on koossa nyt vajaat tuhat ja tavoite on 1500. Puolueen vaalibudjetti on 300 000 euroa, minkä lisäksi piiri- ja paikallisjärjestöt ja ehdokkaat kampanjoivat omilla rahoillaan.

Tv-mainontaa vihreät ja RKP eivät aio puolueina harjoittaa.

SDP satsaa myös tv-mainontaan

Suurin oppositiopuolue SDP aikoo panostaa tv-mainontaan. Järjestöpäällikkö Harri Sandell kertoo, että puolueen vaalibudjetti on 500 000 euroa, josta televisiomainonta voi hyvinkin syödä puolet. SDP:llä on koossa 6500-7000 ehdokasta, joten tavoiteltuun reiluun 8800 ehdokkaaseen on vielä matkaa.

Muu oppositio ei tv-mainonnan varaan laske. Vasemmistoliiton vaalibudjetti on 260 000 euroa, josta puolueen osuus on 150 000 euroa ja lopun käyttävät piirijärjestöt ja naisjärjestö.

Vasemmistoliiton ehdokkaaksi suostumuksen on allekirjoittanut jo noin 3000 henkilöä. Tiedottaja Olli Kohonen kertoo, että ehdokkaaksi lupautuneita on lisäksi satoja. Vasemmistoliitolla on tavoitteena asettaa 5000 ehdokasta eli enemmän kuin viime vaaleissa.

Kristillisdemokraattien puoluesihteerin Sari Essayahin mukaan puolueen tavoite on 2000 ehdokasta. Ehdokashankinta on vielä kesken. Kristillisdemokraattien vaalibudjetti on 130 000 euroa. Eduskuntapuolueista pienimmällä budjetilla, 80 000-100 000 eurolla, kuntavaaleihin lähtevät perussuomalaiset.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa