Mainos

Hallitus: Venäläisten maakauppojen valvonta ei kiristy

Kuva: MTV Oy

Hallitus ei ryhdy seuraamaan venäläisten tekemiä maakauppoja nykyistä tarkemmin. Ulkomaalaisten kiinteistökauppoja ei aleta rekisteröimään erikseen, ilmoitti oikeusministeri Tuija Brax (vihr). Oikeusministeriö kuitenkin ilmoitti seuraavansa jatkossa ulkomaalaisten kiinteistönomistustilanteen kehittymistä.

Brax toi hallituksen kannan esille vastauksessaan kansanedustaja Aila Paloniemen (kesk) tekemään kirjalliseen kysymykseen.

-Ulkomaalaisten kiinteistöjen hankintaa ja omistusta voidaan seurata riittävässä laajuudessa nykyisten rekisterien avulla, Brax sanoo vastauksessaan. Hallituksen mukaan omistusta voi seurata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin sekä kiinteistöjen kauppahintarekisteriin tehtävien ajojen perusteella.

Ulkomaalaisten sääntelemättömiä maakauppoja vastustaneet kansalaiset ovat olleet huolissaan siitä, että maan ostajien taustoja ei pystytä selvittämään. Maakaupoissa ostajat ovat piiloutuneet erilaisten bulvaanien taakse.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelemat nimettömänä pysyttelevät turvallisuusviranomaiset ovat olleet huolissaan maakauppojen seurantarekisterin puutteesta.

Myös maakaupparahojen alkuperän puhtaus on huolestuttanut kansalaiskeskustelijoita. Hallitusta se ei huoleta.

-Kiinteistökaupassa käytettävän rahoituksen laillisuuden valvonta ei edellytä uusia toimenpiteitä, Brax sanoo. Oikeusministerin mukaan Suomessa voimassaoleva rahanpesulaki riittää.

"Venäläisillä 3000 kiinteistöä Suomessa"

Tarkkaa tietoa ulkomaalaisten maanomistuksen määrästä ei ole. Oikeusministerin esittämän arvion mukaan venäläiset omistavat henkilöinä tai venäläisten yritysten kautta Suomessa noin 3000 kiinteistöä ja määräalaa.

Hallitus pitää lukumäärää vähäisenä.

-Tämä on noin tuhannesosa Suomessa olevien tilojen ja tonttien kokonaismäärästä, Brax sanoo.

Suomi tahtoo maakaupoista vastavuoroisia

Monet kansanedustajat ja esimerkiksi siirtokarjalaisten jälkeläiset ovat vaatineet suomalaisille vastavuoroista oikeutta ostaa maata Venäjältä. Braxin mukaan Suomi on sitoutunut edistämään suomalaisten mahdollisuutta ostaa kiinteistöjä Venäjällä.

-Asia on nostettu esiin Suomen ja Venäjän oikeusministerien välisissä keskusteluissa, Brax selittää.

"Ei ratkaisevaa merkitystä huoltovarmuudelle"

45 minuuttia -ohjelma kertoi helmikuussa venäläisten liikemiesten ostaneen maata strategisesti tärkeiden kohteiden kuten telemastojen läheisyydestä.

Kansalaiset ovat ohjelman jälkeen ilmoittaneet verkkokeskusteluissa kymmenistä vastaavista maakaupoista esimerkiksi varuskuntien, asevarikkojen tai lentokenttien tuntumasta. Kansanedustajien lisäksi useat eläkkeellä olevat kenraalit ovat olleet aiheesta huolissaan.

Hallituksen mukaan maanomistuksella ei ole ratkaisevaa merkitystä huoltovarmuuden kannalta.

-Puolustusvoimien televerkko on rakennettu selviytymään siihen mahdollisesti kohdistuvista fyysisistä tai sähkömagneettisista hyökkäyksistä. Kaikki kriittiset tiedot ovat varmistettuja ja salattuja. Tunkeutuminen puolustusvoimien televerkkoon fyysisesti linkkimastojen kautta ei olisi tunkeutujan kannalta järkevästi toteutettavissa. Myöskään linkkimastojen välittömästä läheisyydestä toteuttava elektroninen tiedustelu ei toisi erityistä lisäarvoa, välitti Brax puolustusministeriön näkemyksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.