Hallituksessa vääntöä ravintoloiden avaamisesta: Näkemyseroja etenkin asiakasmääristä – alkoholin myynnille tulossa aikaraja

Hallitus on hakenut koko viikonlopun ajan sopua ravintoloiden avaamisesta kesäkuussa. MTV uutisten tietojen mukaan näkemyseroja on erityisesti SDP:n ja keskustan välillä. 

Suurin vääntö on koskenut asiakasmääriä. SDP haluaa puolittaa asiakaspaikkojen määrän riippumatta ravintolan koosta. Tämä on keskustan mukaan outo vaatimus.

– Useampi pieni ruokaravintola ei tule toimeen, jos paikkoja rajataan liikaa, todetaan MTV Uutisille. 

Kesäkuussa saa kokoontua enintään 50 hengen suuruisiin ryhmiin ja samaa linjaa pitäisi keskustan mukaan noudattaa myös ravintoloissa. 

Lisäksi hallituspuolueet neuvottelevat myös ravintoloiden mahdollisesta aukiolo- ja anniskeluaikojen rajaamisesta sekä asiakkaiden ja henkilökunnan suojaamisesta.

Aleelliset rajoitukset mahdollisia

Hallitus aloittaa neuvottelunsa huomenna kymmeneltä Säätytalolla. Heti neuvottelujen jälkeen on tarkoitus pitää valtioneuvoston yleisistunto, jossa lakiesitys annetaan eduskunnnalle. 

Eduskunta käy jo tiistaina lähetekeskustelu ravintoloiden avaamisesta. Esittelevänä ministerinä toimii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Hallituksessa on myös keskusteltu siitä, voidaanko yökerhot edelleen pitää kiinni, vaikka muut ravintolat saavat avata ovensa. Yökerhoa ei ole kuitenkaan määritelty laissa ja se tekee asian ongelmalliseksi. 

Alkoholin myyntiä halutaan joka tapauksessa rajoittaa niin, että kello 21 tai 22 jälkeen ei enää voisi myydä alkoholia. SDP kannattaa kello 21 aikarajaa, kun taas keskustan mukaan kello 22 olisi riittävä. 

Myös alueelliset rajoitukset ovat puhututtaneet hallituksen sisällä. Ravintoloiden sulkemisen yhteydessä perustuslakivaliokunnan kanta oli, että rajoituksia pitäisi voida purkaa eri tahdissa eri alueilla.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan alueelliset ratkaisut olisivat mahdollisia, jos tauti lähtee leviämään uudelleen. 

–Joissain sairaanhoitopiireissä ei ole ollut ainuttakaan tartuntaa pariin viikkoon. Tartuntatautilain nojalla voisi myös tehdä alueellisia rajoituksia, jos epidemia lähtee uudestaan leviämään, Ojala-Niemelä totesi MTV Uutisille.

Perustuslakivaliokunnassa kova työ edessä

Hallituksen lakiesitys ravintoloiden avaamisesta käsitellään keskiviikkona perustuslakivaliokunnassa. Perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos Matti Marttunen arvosteli nopeaa aikataulua tänään Twitterissä.

MTV uutisten haastattelema perustuslakivaliokunna jäsen on samaa mieltä Marttusen kritiikistä.

– Voi hyvin olla, että esitys vaatii enemmän aikaa perustuslakiovaliokunnassa. Tässä pitää ottaa kantaa siihen, puuttuvatko rajoitukset liikaa elinkeinovapauteen.

Helatorstai vaikuttaa myös lakiesityksen käsittelyyn. Perustuslakivaliokunta ei alustavien suunnitelmien mukaan kokoonnu enää tämän viikon loppupuolella.

Lakiesitys ravintoloiden avaamisesta pitää olla eduskunnan toisessa käsittelyssä ensi viikolla, jotta se ehtii presidentin esittelyyn ennen 1.6. Jos lakiesitys ei astu voimaan ennen kesäkuun alkua, yritykset voivat avata ovensa ilman niihin kohdistuvia rajoituksia. 

Lue myös:

    Uusimmat