Halla uhkaa mustikoita ja puutarhoja - viisi vinkkiä hallan ehkäisyyn kotipihassa

Tällä viikolla yöt ovat kylmiä koko maassa. Kotipuutarhassa arat kasvit kannattaa suojata lähiöinä hallalta.

Lähiyöt ovat kylmiä aivan eteläistä Suomea myöten. Hallaa voi esiintyä koko maassa, mutta erityisesti läntisen Suomen sisämaassa. Pohjoisessa ja Suomenselällä on jopa yöpakkasia.

Mustikka kukkii jo etelässä ja maan keskiosissa, paikoin Oulunkin korkeudella. Hallan voimakkuudesta riippuu, miten paljon sato kärsii.

– Kukinta näyttäisi tällä hetkellä olevan melko hyvä, mutta hallat ja kylmyys voivat vaikuttaa satoon. Pahat vauriot alkavat, jos pakkasta on 3,5 astetta tai enemmän. Nolla astetta ei vielä ole katastrofi, toteaa vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta.

Öiden kylmyyden lisäksi ongelmana on myös päivien kylmyys.

– Halla itsessään voi palelluttaa kukat, mutta lisäksi kylmä ilma tekee sen, että pölyttäjät eivät lähde liikkeelle ja kukinta ehtii mennä ohi, sanoo Kauko Salo.

Hallaharso auttaa puutarhassa

Viime viikon lämpimät päivät houkuttelivat ihmisiä laittamaan kasveja maahan, monin paikoin hiukan turhan aikaisin. Erityisen hallanarkoja ovat esimerkiksi basilika, tomaatit, kurkut, parsa ja kurpitsat sekä lähes kaikki kesäkukat.

Myös herukkapensaat ovat arkoja hallalle ja ne kukkivat jo monin paikoin. Perunat ja mansikatkin kannattaa suojata.

– Hallan tullessa ruukuissa olevat hallanarat kasvit kannattaa kantaa sisälle. Maassa olevat kasvit kannattaa peittää hallaharsolla, jota voi tarvittaessa laittaa moninkertaisesti, sanoo hortonomi Outi Tynys Puutarhaliitosta.

Harso kannattaa laittaa myös pienten herukkapensaiden ja pienten luumu-, kirsikka- ja omenapuiden päälle. Jos halla puraisee vaikkapa herukkapensaiden kukintoja, sato ei kuitenkaan välttämättä ole kokonaan menetetty.

– Voi olla, että osa kukista putoaa tai raakileista karisee, mutta on harvinaista ainakin etelässä, että sato menisi kokonaan, toteaa Outi Tynys.

Hallaharson käytössä on omat niksinsä.

– Maa kannattaa kastella hyvissä ajoin ja levittää harso päälle jo päivällä. Lämmin maa luovuttaa harson alla lämpöä. Harso on muutenkin hyvä, sillä se edistää juurtumista ja jouduttaa kasvin kasvuun lähtöä, sanoo Outi Tynys.

Hallaharson puuttuessa myös sanomalehtiä voi käyttää kasvien peittämiseen.

– Sanomalehdet ovat tietysti melko hankalia ulkona tuulessa ja sateessa. Hallaharso on kätevämpää, sillä se on melko halpaa ja kestää pitkään, toteaa Outi Tynys.

Meteorologi Pekka Pouta kertoo videolla, mitä eroa on hallalla ja yöpakkasella.

Lue myös:

    Uusimmat