Habitaren parhaat palat

Yli 88 000 kävijää keränneet Habitare-messut esittelivät sisustuksen tuoreimmat tuulet ja herkullisimmat uutuudet. Sisustukseen haetaan nyt yksilöllisyyttä, muunneltavuutta ja modernia luovuutta. Vahvasti pinnalla olevat ekotrendit suosivat ympäristöystävällisiä valintoja.

Kotimaisia kalusteuutuuksia

Sisustusarkkitehdit SIO:n vuoden huonekaluksi 2009 valittu Timo Ripatin Ellipse-tuolin graafinen ilme kiehtoo ja sen erikoinen muoto houkuttelee kokeilemaan: voiko keskellä reikää olla mukava istua?

Messujen erikoisimpiin katseenkääntäjiin kuului Unikulman keinusänky. Aikuinenkin nukkuu kuin kehdossa, kun sänky heijaa uneen.

Lundia lanseerasi Habitaressa uuden Fuuga-kalustesarjansa. Harri Helorinteen ja Jarkko Kallion suunnittelemaan konseptiin kuuluu kolme eri tyyliä: täysin valkoinen, tyylikkään kodikas ja modernin runsas. Sarjan tuotteet voi jokainen yksilöidä kotiinsa sopivaksi valitsemalla ovista, laatikoista, jaloista ja muista osista haluamansa kokonaisuuden.

Pirkko Stenrosin suunnittelemat Muuramen Mari-kankain verhotuilla pehmusteilla uudistetut lastenkalusteet Jolla ja Jungmanni muuntuvat sängystä sohvaksi. Parviversiona Jungmanni tarjoaa hauskan verholla suojatun maja- tai teatterileikkipaikan. Marimekon kuosit piristävät lastenhuonetta.

Hyvästit kertakäyttökulttuurille

Ekotrendit näkyvät paitsi kestävissä materiaalivalinnoissa, myös idea- ja inspiraatiotasolla väreissä, muodoissa ja kuoseissa. Orgaaniset muodot ja kasvien sulavat linjat näkyvät niin sisustuskankaiden kuoseissa kuin huonekalumuotoilussakin.

Kierrätys ei enää tarkoita vain kirpputoriostoksia tai käytetyn tavaran hankkimista, vaan yhä useammat sisustusalan yritykset ovat heränneet keskinäiseen yhteistyöhön jo valmistusvaiheessa. Esimerkiksi Think Todayn designtuotteiden valmistukseen käytetään Vallilan, Värisilmän ja muiden suurempien yritysten hukkamateriaaleja.

Alkuperäiselle valmistajalleen hyödyttömät laminaatit, tapetit ja muovimatot, jotka muutoin päätyisivät kaatopaikalle, muuntuvat pienyrittäjän käsissä lasin- ja pannunalusiksi, naulakoiksi tai sisustustauluiksi – usein uniikkikappaleiksi, joilla on mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan. Jokaiseen Think Todayn tuotteeseen on merkitty materiaalien alkuperä.

Turkulaisen Kotona Designin persoonallisten tuotteiden tausta on samankaltainen: ilmoitustaulujen ja magneettien valmistukseen käytetty puu ja durat-levy tulevat hukkapaloina muilta yrityksiltä.

Elsan iloiset Helmi-tuolit ja klaffihyllyt edustavat leikkisän raikasta kotimaista muotoilua. Ekologiset materiaalit ja väri-ilottelu sopivat luovan kodin katseenkääntäjiksi. Elsan mallistoon kuuluvat myös Kiekko-jakkarat, jotka on valmistettu Kaivopuiston kaadetuista puista.

Yhdistelemällä uniikiksi

Mix and match -periaate ja elementtien yhdistely tekevät kodista uniikin. Värejä, materiaaleja ja tyylejä sekoitetaan iloisesti keskenään. Muunneltavuus ja asiakkaan mahdollisuus tuunata tuote jo ostovaiheessa mieleisekseen kuuluvat ajan henkeen.

Vuoden 2009 iF Product Design -palkinnon saaneet Voravan-sisustuskoristeet kuuluivat Habitaren suosituimpiin joka kodin uutuuksiin. Voravan-ornamentteja voi käyttää helppoon tuunaukseen melkein missä tahansa.

Erikokoiset ja -malliset sekoitekumista valmistetut modulit ovat yhdistettävissä toisiinsa lähes rajattomin mahdollisuuksin. Niistä voi koota haluamansa kuvion tai koristeen ikkunaan, pöydälle, peiliin, seinälle, lampunvarjostimeen tai jopa matoksi lattialle. Materiaalinsa ansiosta Voravan sopii myös ulkotiloihin.

Huomio valaistukseen

Valaisintrendeissä näkyvät edelleen retrovaikutteet menneiltä vuosikymmeniltä: toisaalta värikästä paluuta 70-luvulle, toisaalta klassishenkisiä, moderniin sisustukseen muokattuja kristallikruunuja. Led-valon monipuolisia mahdollisuuksia hyödynnetään sekä sisä- että ulkovalaistuksessa.

Sisustustekstiilit ja verhot seurailevat yleisiä trendejä, luonnosta haetut aihelmat kuuluvat moneen mallistoon: vehreät kasvit ja lehvät, metsän henki ja orgaaniset muodot toistuvat kauden kuoseissa. Kodin valaistuksen suunnittelussa myös verhoilla ja kaihtimilla on suuri rooli ja tarjolla onkin yhä enemmän vaihtoehtoja.

Esimerkiksi Kirschin uutuusmalleissa on kiinnitetty huomiota sekä sisustuksellisuuteen että monipuolisiin toiminnallisiin ratkaisuihin. Facette-kaihdin toimii paitsi pimentäjänä ja näköesteenä, tarvittaessa myös veistoksellisena tilanjakana. Sen kahden päällekkäisen kangaskerroksen säätäminen mahdollistaa huoneeseen pääsevän valon määrän ja kaihtimen peittävyyden erittäin tarkan säätelyn.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: Elsa, Kirsch, Kotona Design, Lundia, Muurame, SIO, Think Today, Unikulma

Lue myös:

    Uusimmat