Mainos

Hääsuunnittelija vastaa – osa 16

Mistä kannattaa aloittaa häiden suunnittelu? Miten järjestää häät Suomi-teemalla? Hääsuunnittelija Eija Holmberg vastaa häät.fin kävijöiden kysymyksiin.

Häitä rakastava Eija Holmberg on yksi harvoista suomalaisista hääsuunnittelijoista. Hän on työskennellyt ammatissa vuosia ja hankkinut alalla vahvan asiantuntijuuden. Eija vastaa häät.fissä häihin liittyviin kysymyksiin.


Kysymys: Mistä aloittaa kun hääpäivä tuli yllättävän nopeasti ja kaasona autan ystäviäni? Häät 19.6.2010. Hääpaikka on kotitila ja pappi on tiedossa, kaikki muut vielä auki.

Vastaus: Kannattaa ottaa apuvälineeksi hääsuunnittelun muistilista. Se on loistava työväline niin hääparille kun kaasollekin. Siitä näette kaiken mitä tarvitsee tehdä ennen häitä. Se on jo puolet kun on kirkko ja hääpaikka. Seuraavaksi ovat ohjelmassa; tarjoilut, ohjelma ja pukeutuminen. Nyt on syytä laittaa hihat heilumaan, koska monessa asiassa esim. hääpuvuissa on toimitusajat jotka voivat olla jopa neljä kuukautta.

Kysymys: Ajattelimme juhlistaa 20-vuotishääpäivää vihkivalan uusimisella. Voinko suunnitella niitä kuin häitä vai mikä on käytäntö? Vala tapahtuu juhlapaikalla ei kirkossa.

Vastaus: Kyllähän vihkivalojen uusiminen menee toisista häistä. Yhtälailla pitää olla paikka, ruokaa, vieraita, ohjelmaa, juhlavaatteet päällä jne. Ehkä kuitenkin ne kaikkein perinteisimmät yksityiskohdat kuten kimppujenheiton ja häävalssin voi jättää pois.

Kutsut ja askartelu

Kysymys: Olemme menossa naimisiin elokuussa 2010 ja nyt olisi vuorossa kutsukorttien askartelu. Luin, että myös tekstin polttaminen paperiin olisi mahdollista. Olen koittanut saada vastausta kysymykseen miten, mutta edes askartelutarvike- tai taitelijatarvikeliikkeissä ei osattu auttaa! Miten siis ko. polttaminen tapahtuu ja kuka sitä tekee? Sopisi täydellisesti teemaamme!

Vastaus: Tekstin polttaminen paperiin kuulostaa aika eksoottiselta jutulta. Toki nykyisillä painotekniikoilla varmasti kaikki on mahdollista. Kaarnanpaloja voi kolvata, mutta paperi varmaankin syttyisi siitä kyllä palamaan. Kannattaa olla yhteydessä erikoispainoihin ja mainostoimistoihin, joilta varmasti löytyy tietoa kuka tällaista erikoisempaa tekniikkaa osaisi tehdä. Uskoisin, että siinä olisi kyseessä laaserilla polttaminen, mutta en varmaksi uskalla sanoa. Palaneen näköistä jälkeä esim. paperin reunoihin saa vaahtomuovisienellä ja painovärillä. Niitä molempia saa askarteluliikkeistä.

Kysymys: Olemme ajatelleet, että olisi hienoa, jos hääkutsuissa kutsujina olisi sekä morsiamen että sulhasen vanhemmat. maksamme kuitenkin itse pääosin häät. Onko silloin hassua jos kutsujat ovat vanhemmat?

Vastaus: On erittäin yleinen tapa, että vanhemmat ovat kutsujina vaikka eivät kuluihin osallistuisikaan, eihän sitä vieraat tiedä. Kutsuja vaan tekemään.

Kysymys: Meille on tulossa pienet häät ja kolme asiaa askarruttaa. Miten kerromme asiallisesti kutsussa että, haluaisimme vieraiden käyttävän pukeutumisessaan värejä? Toinen askarruttava asia, meitä on pieni porukka (noin 30 henkeä) ja haluaisimme näyttävyyttä, romantiikkaa häihimme. Hääohjelmaa ei ole, vaan ruokailu/ kahvitilaisuus. Kolmas ongelma, aikaa vihkimisen jälkeen jää noin kolme - neljä tuntia kun lähdemme risteilylle. Miten poistuminen kannattaa tehdä, ettei jää tökeröä vaikutelmaa?

Vastaus: Hääkutsuissa nykyään on lähes aina kerrottuna pukukoodi. Tässä kohdassa mainitsette, että "toivomme vieraidemme pukeutuvan värikkäästi" tai vain "toivomme värikästä pukeutumista".

Hääpäivälliset ovat yleistyneet kovasti. Näyttävyyttä saatte jo pelkästään kauniilla kattauksilla ja kukilla saa mitä vain aikaiseksi. Voisiko pieneksi ohjelmanumeroksi ajatella rakkausrunon lausuntaa tai jonkin kauniin teille rakkaan kappaleen esittämistä?

Häämatkalle lähteminen suoraan hääjuhlastahan on enemmän kuin romanttista. Teette sen Amerikan malliin, niin että vieraat tulevat ulos vilkuttamaan kun te lähdette hääautolla kohti satamaa.

Kihla- ja vihkisormukset

Kysymys: Onko tyhmää ostaa sormukset jo 1,5 vuotta ennen häitä? Aloimme suunnitella häitämme ja pidämme ne vasta ensi vuonna. Mieluiset sormukset ehdimme löytää ja erittäin hyvät tarjouksetkin niistä saimme. Tarjous umpeutuu ja vieläkin pähkäilen että onko se ihan naurettavaa mennä ostamaan jo nyt.

Vastaus: Kyllä moni ostaa sormuksen sellaisen löydettyään jo hyvinkin ajoissa. Tietysti täytyy arvioida, että voiko sormen koko muuttua tuona ajankohta. Entäpä voiko mieli muuttua sen suhteen mitä haluaa? Kun tulee taas jotain ihanaa uutta ensimessuilla voi harmittaa, jos sormus onkin jo hankittu.

Ohjelma ja musiikki

Kysymys: Meillä on häät heinäkuussa 2010. Vietämme häät pihapiirissä isossa vanhassa talossa. Paikka on maaseudulla peltojen reunustamana. Vieraita tulee noin 80. Ongelmana on se, että talossa on neljä aika isoa huonetta, joten vieraat eivät mahdu samaan tilaan. Millaista ohjelmaa voisi järjestää ja kuinka sen toteuttaa?

Vastaus: Onnittelut hääpari ottaa vastaan joko pihalla tai sisätiloihin tullessa. Vieraat ovat eritiloissa vain ruokailun ja kahvittelun ajan. Tämän jälkeen lähdetään kiertelemään ja juttelemaan muiden kanssa. Jos huoneista ei ole toisiinsa näkö- eikä kuulo yhteyttä on seremoniamestarin hyvä käydä joka huoneessa kertomassa tiedotettavat asiat. Jos sisälle haluaa jotain ohjelmaa, voisi taikuri, joka kiertelee pöydissä yksitellen, olla aika hauska.

Voisiko tanssia ajatella pihalle telttakatoksen alle, siinä olisi mukavaa maalaistunnelmaa ja tällöin ihmiset voivat olla sisällä tai ulkona. Siihen vielä yöpalaksi makkarakoju niin johan on tunnelmaa!

Kysymys: Vietämme ensi kesänä häitä. Vihkiminen toimitetaan ulkona puutarhassa. Paikalla on tuolloin hyvin perinteisesti ystäviämme ja sukulaisiamme. Siviilivihkiminen on itsessään kovin koruton ja siksi romantikkona toivoisin vinkkejä vihkimisen toteutukseen. Lisäksi, minkälaista musiikkia ulkona voi esittää? Jos vaikka tulee, katoaako ääni helposti tuulen mukana? Ja mistä löytäisin muusikon paikalle?

Vastaus: Siviilivihkimiseen voi lisätä musiikkia hyvinkin. Joku kaveri tai tuttava voisi lukea runon tai kertoa rakkaudesta raamatun sanoin; rakkaus ei tee sitä ja tätä.

Ulkona tarvitaan äänentoistolaitteet, jotta ääni ei karkaa tuuleen. Toki jos tila on pieni ja vieraita vähän niin sitten se ei välttämättä ole tarpeellista. Ulkona soitetaan hyvin usein viulua, torvisoittimia ja harmonikkaa. Kitaran ääni on sen verran hentoinen, että se tarvitsee äänentoiston. Internet on paras väline muusikon etsintään. Musiikkiopistoista löytyy taitavia opiskelijoita ja ihan ammattimuusikoitakin on vaikka kuinka paljon.

Koristelu

Kysymys: Menemme naimisiin 2011 kesäkuussa. Teemaväreiksi olemme valinneet heleän vaalean keltaisen, valkoisen ja vaalean vihreän. Haluaisin käyttää koristelussa sitruunaa ja limeä, esim. kuivatettuna. Onko sinulle vinkkejä kauniisiin ja raikkaisiin koristuksiin? Mitä muuta keltaista voisi käyttää koristeena? Pöytiin tulee valkoiset pöytäliinat, sekä raikkaan keltainen kaitaliina.

Vastaus: Tuo suunnitelma kuulostaa ihanan raikkaalta ja kirpakalta. Sitruunat ja limet sopivat mainiosti esim. lasikulhoihin ihan kokonaisina tai ohuina viipaleina vaikka veteen laitettuna. Molempien kuorista saa kuorimaveitsellä ohutta värikästä kiehkuraa jos haluaa.

Sitruunamelissan lehdet ovat pieniä ja kauniin vihreän värisiä. Niitä voisi ripotella pöydille pieneksi lehtikujaksi. Keltainen gerbera, narsissi, tulppaani tai auringonkukka ovat myös todella kauniita, vaikka ihan yksin kapeassa korkeassa vaasissa? Keltaisia ruusunterälehtiä voisi myös hyödyntää esim. pöydillä. Lautasliinaan voisi kietaista keltaisen tai limen nauhan ja laittaa siihen kuivattu sitruuna tai lime. Riippuen ajankohdasta jolloin häitä vietetään voisi koristelussa myös käyttää koristekurpitsoja.

Kysymys: Häitä tanssitaan elokuussa 2010 pienessä pitäjässä Etelä-pohjanmaalla. Ruokailu ja kahvittelu tapahtuu ravintolassa ja siitä juhlat jatkuvat "ladossa", mikä tosiaan näyttää erittäin askeettiselta ja on melko pimeäkin tila. Vieraita odotetaan saapuvaksi n. 100, joista reilu on 20 lasta. Kaipaisin kovasti koristeluvinkkejä tällaiseen tilaan. Teemaväreinä on ruskea ja valkoinen. Myös lasten/teinien ajanviete on hakusessa.

Vastaus: Mikäpä sen hienompi idea kuin latotanssit! Aivan ihana romanttinen tunnelma tulee heti mieleen. Latoa ei kannata alkaa kaunistamaan, mutta kattoon kannattaa joku roikka laittaa ja valot heijastamaan kattoa kohti, joten saadaan kivaa epäsuoraa valoa. Seinien vierustoille heinäpaaleja ja vaikka niiden päälle vanhoja räsymattoja tai huopia, jottei korret pistele takamusta. Maitotonkissa kesäkukkia esille. Koivuja sinne tänne ja vielä muutama heinäseiväs. Jos katossa on kattoparrut, voi niihin laittaa roikkumaan amppelikukkia. Kynttilälyhtyjä paljon vielä lisäksi valoa antamaan. Jokainen tuoli ja pieni pöytä mitä löytyy niin eripareina sinne tänne, että saa huonojalkaiset istua.

Lapsille voisi laittaa pihalle oman teltan, jos sattuu satamaan. Pihalle perinteisiä saappaanheitto- ja pussijuoksu kisoja. Joku aikuinen ohjamaan hommaa. Teltassa voi sitten piirrellä ja pelailla ison maton ja tyynyjen päällä.

Kysymys: Haluaisimme häiden väriksi ruskean, vaaleanpunaisen ja valkoisen. Miten tämän toteuttaisi koristelussa? Ajattelimme myös tehdä pöytä menut puun kaarnasta. Miten olisi järkevintä?

Vastaus: Väriskaala on todella on kiva, varsinkin jos tuo vaaleanpunainen on vielä hieman roosaan menevä. Valkoinen väri näkyy perinteisesti pöytäliinoista ja servieteistä, varsinkin jos on käytössä kankaiset liinat. Ruskea kaitaliina tai lautasen alle laitettava katelautaskangas voisivat piristää valkoista pöytäliinaa.

Kukka-asetelmat voisivat olla valkoista ja vaaleanpunaisesta. Niissä kannattaa käyttää esim. käppyräpeikonpähkinää ja kanelitankoja tms. luonnosta saatavaa ruskeaa materiaalia. Näinollen nekin saataisiin hyvin sidottua tuohon ruskeaan väriin.

Menujen teko kaarnasta ovat kiva idea. Siihen kaarnan päälle voisi tulostaa paperin ja liimata menun siihen. Toki kolvaamallakin siitä saisi hienon. Nimipaikkakortit olisivat myös hyvä toteuttaa kaarnalla.

Teemahäät

Kysymys: Olen menossa naimisiin amerikkalaisen miehen kanssa ja pidämme ensimmäiset häät Kaliforniassa rantateemalla. Kuukauden päästä siitä ovat toiset häät Suomessa. Olen yrittänyt keksiä jotain persoonallista teemaa Suomi-häihin. Hääpaikkana on Suomenlinna ja olemme molemmat urheilijoita. Kihlauduimme uutena vuotena Pyhällä moottorikelkkaretkellä. Onko mitään ideoita?

Vastaus: Suomi tietysti itsessään on jo eksoottinen kokemus varsinkin ulkomaalaisille vieraille. Vaikka hääpaikkana on Suomenlinna ja meriteema siihen sopisi. Voisitte myös tuoda kihlajaistunnelman eli talven häihinne? Kaikki olisi valkoista ja pöydille ripoteltaisiin tekolunta ja valkoisia kimaltavia palloja muistuttamaan lumipalloja. Samoista palloista tehtäisiin lumipallolyhtyjä tai sitten jäälyhtyjä. Jääveistoksia? Valkoisiksi maalattuja puunrunkoja ja niihin roikkumaan lasijääpuikkoja. Ruoassa suomalaisia ja vaikka Lapin makuja jne. Tai sitten teemaksi Lappi saamenpukuineen ja joikaajineen päivineen. Koristelussa voisi käyttää luonnosta saatuja varpuja, marjoja, neljäntuulenhattuja jne. Ruoaksi tietenkin poroa ja leipäjuustoa.

Lahjat

Kysymys: Olemme kuusikymppinen pari ja päätimme pitää pienet häät kesän alussa. Koska meillä on jo kaikki tavaraa mitä ihminen tarvitsee, haluaisimme lahjaksi vain rahaa häämatkaamme varten. Kuinka tämän asian voisi ilmaista tyylikkäästi ja ehkä humoristisestikin?

Vastaus: Niin tuntuu kaikilla muillakin hääpareilla olevan tuo kynnys korkealla kun halutaan häälahjaksi pyytää rahaa. Se on vain nykyisin toivotuin lahja ja vierasystävällisin, joten älkää siitä turhaan huolehtiko. Täältä löydät hauskoja malleja kutsuteksteistä ja lahjatoiveiden esittämisestä!Teksti: Eija Holmberg

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.