Gül yrittää taas Turkin presidentiksi

Suurin oppositiopuolue, tasavaltalaispuolue, ja armeija vastustavat jyrkästi Gülia, jota ne pitävät liian islamistisena.

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül vahvistaa, että hän asettuu uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Vaalien ensimmäinen äänestyskierros on Turkin parlamentissa 20. tätä kuuta.

Gül vakuuttaa, että hän ei presidenttinä pyrkisi muuttamaan perustuslakia. Gül tapasi tänään oppositiopoliitikkoja, ja ainakin äärioikeistolainen MHP on luvannut, että puolueen kansanedustajat eivät boikotoi parlamentin istuntoja, joissa presidentti valitaan.

Suurin oppositiopuolue CHP, tasavaltalaispuolue, ja armeija vastustavat jyrkästi Gülia, jota ne pitävät liian islamistisena. Gül oli Oikeus ja kehitys (AK) -puolueen ehdokas kevään vaaleissa, mutta opposition boikotin vuoksi parlamentti ei ollut päätösvaltainen eikä pystynyt silloin valitsemaan presidenttiä. CHP ei aio tälläkään kertaa osallistua presidentin valintaäänestyksiin maan parlamentissa.

AK-puolue sai ennenaikaisesti heinäkuussa järjestetyissä parlamenttivaaleissa 341 edustajaa 550-jäseniseen parlamenttiin. Tämä edustajamäärä takaa käytännössä Gülin valinnan parlamentissa kolmannella äänestyskierroksella, jolloin valintaan tarvitaan vain 276 parlamenttiedustajan tuki.

AK:lla ja MHP:llä on parlamentissa yhteensä selvästi enemmän kuin 367 edustajaa. Tämä määrä parlamenttiedustajia, kahden kolmasosan enemmistö, tarvitaan presidentin valintaan.

Vaalien ensimmäinen äänestyskierros järjestetään parlamentissa ensi maanantaina. Toinen äänestyskierros on 24. ja kolmas 28. päivä.

AK on julistanut, että voitto parlamenttivaaleissa antoi sille moraalisen ja poliittisen oikeuden asettaa Gül uudelleen ehdokkaaksi. Puolueen mukaan tällä osoitetaan myös, että Turkkia johtavat poliitikot eivätkä kenraalit.

Armeijalla on vahva asema Turkissa, ja kymmenen vuotta sitten silloinen hallitus joutui eroamaan armeijan painostuksesta.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat