Gsm-puhelimia vaikea kuunnella

Gsm-puhelinsalaisuus pitää - ainakin siviileille.

Gsm-puhelujen salakuuntelu on erittäin vaikeaa, vakuutetaan jälleen kerran Telen asiakaslehden Matkaviestin tuoreessa numerossa. Toisaalta lehdessä myönnetään, että armeijoilla on käytettävissään suurtietokoneita, joiden avulla vaikeinkin salausavain voidaan löytää.

Puhelinsalaisuudesta huolestuneelle kysyjälle vastannut Telen kehityspäällikkö Juha Brandt muistuttaa asiakaslehdessä, että armeijoiden on mahdollista kuunnella puheluja muuallakin kuin gsm:n radiotiellä.

Epäily puheluiden salakuuntelusta on ikuisuusasia, joka on askarruttanut gsm-puhelinten käyttäjiä näiden puhelimien markkinoille tulosta saakka. Digitaalisia gsm-puhelimia edeltäneet nmt- ja autoradiopuhelimet olivat tunnetusti helppoja kuunneltavia. Niiden salakuuntelu halvoilla tavarataloista ostetuilla laitteilla oli suoranaista kansanhuvia.

Huhut salakuuntelusta ovat saaneet uutta pontta puolustusvoimien henkilöstön julkisuudessa esittämistä epäilyistä. Ilmavoimien upseerit paljastivat alkuvuodesta Helsingin Sanomien haastattelussa, että armeija epäilee gsm-puhelimien turvallisuutta. Upseerien mukaan suomalaisia gsm-puhelimia saatetaan salakuunnella Itämeren yllä lentävistä tiedustelukoneista, joiden tehtävänä on seurata alueen radioliikennettä.

Digitaalipuhelua on vaikea salakuunnella

Vaikka epäilyjä ja huhuja gsm-puhelimien salakuuntelusta on esitetty jatkuvasti, kukaan ei ole vielä kyennyt julkisuudessa esittelemään toimivaa salauksenpurkulaitetta tai puhelun avaavaa tietokoneohjelmaa.

Gsm-puhelimen ja tukiaseman välisen radioliikenteen salakuuntelu on teknisesti haastava tehtävä, sillä puhelua käsitellään digitaalitekniikan keinoin. Signaali hyppii kaiken aikaa taajuudelta toiselle hyvin lyhyin väliajoin, joten tietyn puhelun jäljittäminen on vaikeaa. Jokainen puhelu koodataan erikseen salausavaimella, jossa on tähtitieteellinen määrä vaihtoehtoja. Oikean vaihtoehdon löytäminen vaatii hyvin paljon tietokonekapasiteettia.

Asiantuntijat pitävätkin gsm-puhelimia yhtenä turvallisimmista viestintätavoista. Gsm-puhelimien turvallisuus on kuitenkin teknisesti taattu vain radiotiellä eli puhelimen ja tukiaseman välillä. Kaupungeissa tämä väli voi olla vain muutamia kymmeniä metrejä. Tukiaseman jälkeen puhelu siirtyy kiinteään puhelinverkkoon, jossa puhe on selväkielistä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat