Torinon paralympialaiset avattiin suomalaisittain juhlallisesti jo torstai-iltana, vaikka kisat saadaan käyntiin varsinaisesti vasta perjantain avajaisilla. Suomi nimittäin pääsi ensimmäisten joukossa mukaan paralympialaisliikkeen uutuuteen, Hall of Fameen eli vammaisurheilun huipputapahtuman "kuuluisuuksien galleriaan".
Torstaina Torinossa avattuun Hall of Fameen hyväksyttiin "ensimmäisessä erässä" kolme talviparalympialaisten sankaria, heistä yhtenä pälkäneläinen hiihtäjä- ja juoksijasuuruus Jouko Grip.
Kaikkiaan 18 paralympiamitalia (12 kultaista, 15 talvilajeista) voittaneen Gripin ohella aateloitiin saksalainen alppihiihtäjä Annemie Schneider (kahdeksan mitalia) ja ruotsalainen hiihto- ja juoksuvalmentaja Ulla Renvall.
Gripin saavutukset seitsemästä talvikisasta (1980-2002) ja kahdesta kesäkisasta (1984-1988) ovat vaikuttavat. 57-vuotiaan Gripin palkintokaapissa on arvokisamitaleja paralympia- ja MM-tasolta 33, joista kultaisia mitaleja on 22. Silti torstainen tunnustus, josta todisteena komea plakaatti, nousee korkealle miehen mielessä.
- Tämä on todella hieno kunnianosoitus pitkästä urheilu-urasta ja palkinto sekä henkilökohtaisesti että koko suomalaiselle vammaisurheilulle. Maailmanlaajuinen arvostus omasta urasta on upeaa, joten tämä menee arvoasteikossa aivan kärkipäähän, Grip pohti seremonian jälkeen.
Pitkän ja menestyksekkään uran huippuhetkestä kysyttäessä Grip pienen pohdinnan jälkeen löytää yhden kultamitalin, joka maistui erityisen makealta.
- Ehkä kaikkein parhaiten on jäänyt mieleen Albertvillen vuoden 1992 paralympialaisten ampumahiihtokilpailu, jossa lähdin viimeiseltä ampumapaikalta 20 sekuntia sveitsiläistä kilpakumppaniani jäljessä. Maalisuoralla sveitsiläinen oli jo varma voitostaan ja heilutti sauvaansa voiton merkiksi. Takaa tulleena sivakoin loppuun asti niin kovaa kuin pääsin ja maalissa olinkin 0,6 sekuntia edellä vieden koko kilpailun voiton. Sveitsiläisen kultamitalihaaveet kaatuivat maalisuoran tuuletuksiin, Grip myhäili.
Hiihto maistuu yhä
Vasemman kätensä toimintakyvyn nelivuotiaana polion takia menettänyt Grip ylsi vielä 47-vuotiaana MM-kultaan, ja Salt Lake Cityn paralympialaisissa neljä vuotta sitten hän vielä osallistui kolmeen hiihtomatkaan sekä viestiin. Nyt urheilu on loppunut huipputasolla, mutta ei muuten.
- Kilpailu on niin kovaa, että ikävuosien myötä tulee jossain vaiheessa raja vastaan - vaikka kuinka paljon töitä tekisi, Grip totesi koventuneesta kilpailusta vammaisurheilussakin.
- Juoksupuoli on hieman vähentynyt, mutta pyöräilen todella paljon. Talvella hiihdän lähes päivittäin, ja kilometrejä on takana jo yli 2000 tänä vuonna, mies kertoi tämän hetken liikunnastaan.
Kilpamenestyksen ohella Hall of Fame -valinnoissa huomioitiin tärkeänä osana myös osallistuminen vammaisurheilutoimintaan muutenkin. Grip on tehnyt jo pitkän päivätyön vammaisurheilun puolestapuhujana, ja hän on välittänyt paralympiahenkeä lapsille ja nuorille. Nyt vammaisurheilu saa enemmän huomiota mm. Ari-Pekka Tähden menestyksen myötä, ja se lämmittää veteraanin mieltä.
- Aikanaan kun aloitin uraa, huomio oli tiedotusvälineissä aika pientä. Se harmitti, koska kuitenkin oli tehnyt kovasti töitä menestyksen eteen. Niinpä on hienoa, että vammaisurheilu on ruvennut näkymään ja saanut sille kuuluvaa jalansijaa. Se on edellytys yhteistyökumppaneitten saamiseksi, ja ne ovat välttämättömiä huippu-urheilussa, vammaisurheilun aatelinen Grip pohdiskeli.
(MTV3-STT)
Lue myös:
Suomen paralympialaisten joukkue kaipaa jo tositoimiin